Jedilnik

Naša kuhinja nas razlikuje v primerjavi z drugimi podobnimi ponudbami!
NAŠ SVOJEVRSTNI MOTO IN TISTO, KAR NAS BISTVENO RAZLIKUJE V PRIMERJAVI Z DRUGIMI, JE: MI SMO DOMAČINSKI DOM ZA AVANTURISTE, PA TUDI PRAVI RAJ ZA SLADOKUSCE IN PRISTNE HEDONISTE!

Menu / Jedilnik – biološko pridelana živila

Vsi obroki so pripravljeni iz domačih živil, po tradicionalnih receptih iz naših krajev.
OB AVANTURI NAŠIM GOSTOM NUDIMO TUDI DRUŽINSKO GOSTOLJUBNOST OB DOBRI HRANI IN RAZNOVRSTNIH NARAVNIH PIJAČAH, KI SO DEL STARE DEDIŠČINE TUKAJŠNJIH DOMAČINOV IN PO ČEMER SMO ZNANI TUDI V REGIJI. IMELI BOSTE PRILOŽNOST, POSKUSITI RAZLIČNE SPECIALITETE, KI SO ZNAČILNE ZA TO PODROČJE, PRIPRAVLJENE NA KRAJU SAMEM IZ SVEŽIH BIOLOŠKO PRIDELANIH ŽIVIL IZ OKOLICE SOTESKE IN SAME SOTESKE TARE!
 

Soteska Tare, gorovje Durmitorja in Maglića, gore Zelengora in celotno območje Stare Hercegovine so že stoletja dom in kraj rojstva tradicionalne kuhinje, ki temelji na zdravi, biološko pridelani hrani. Vsa hrana, ki jo nudimo v našem centru, je pridelana v soteski Tare ali njeni okolici, na način naših prednikov in na področju, ki je še zadnja oaza nedotaknjene narave v Evropi.

 

Biološko pridelana živila

Vsa živila so pridelana na našem področju v naravnem, biološkem okolju. Zaradi tradionalnih receptov, po katerih se pripravljajo naše jedi, smo znani v daljnjih krajih. Vsi aranžmaji temeljijo na polnem penzionu, z bivanjem pri nas pa boste uživali v specialitetah naše kuhinje z biološko pridelanimi živili.

 

"Da bi spoznal en narod, se usedi za njihovo mizo, poskusi njihovo hrano in pij njihovo vino, potem boš spoznal, kakšni so ti ljudje."

STARI RIMSKI REK
 

Najbolj znana specialiteta naših krajev je zreli kajmak ali skorup. Pripravlja se v kolibah iz smrekovine, pokritih s skodlo, hrani pa se v lesenih posodicah ali mehu iz ovčje kože. Kajmak se »zbira« poleti in je zlatorumene barve. Je močnega okusa in se najboljše poda h pečenemu krompirju, toplemu domačemu kruhu, uštipkom-priganicam (ocvrte miške) in podobnim jedem. Najpogosteje ga postrežemo za večerjo ali zajtrk.

Dimljeni sir se izdeluje iz neprekuhanega kravjega ali mešanega mleka in se prekajuje na bukovem lesu v kolibah, skupaj z mesninami. Postrežemo ga za zajtrk. Odlično se poda k uštipkom-priganicam. Star kozji sir je zrel sir zlate barve, trd in polnomasten, ki se odlično poda k našemu pršutu, odličen pa je tudi, če ga prelijemo z oljčnim oljem. Postrežemo ga kot predjed.

Domače suho meso je prava specialiteta področja Zgornje Drine in Stare Hercegovine! Pred sušenjem meso solijo z morsko soljo in začinijo s stisnjenim česnom. Sušijo ga v kolibah na bukovem in gabrovem lesu. Običajno na žar dodajojo razne začimbnice ali smrekove vejice, ki dajejo mesu fantastično aromo. Naše domače suho meso - slanino, pršut in klobase - postrežemo kot vmesni obrok (meze) in za zajtrk.

Območje, kjer se Tara in Piva zlivata v Drino, je znano že iz starih časov po najboljši jagnjetini in kozličkovem mesu, ki ga v našem centru pripravljamo z zelenjavo pod peko ali na žaru. Jagnjetino postrežemo za kosilo, po telečji juhi (teleća čorba) z dodatkom mlade koprive.


domaci hljeb
Posebno zgodbo si zasluži naš domači kruh,iz ržene, ječmenove in ajdove moke, ki ga pečemo pod peko ali v krušni peči. Postrežemo ga pri vsakem obroku. Vroče uštipke-priganice postrežemo za zajtrk, prav tako tudi vroče pogačice, pečene v krušni peči. Smo edini turistični center, ki je razen po kruhu izpod peke, znan tudi po domačih pitah. »Kore« oz. listnato testo za pite izdelujejo naše kuharice na kraju samem, na način, kot so to počele naše babice. Nudimo pito »sirnico« z nadevom iz mladega ovčjega in kravjega sira ter domačih jajc, »zeljanico« oz. pito iz mlade špinače ali divjega zelja, ki mu pravimo »masnik« ali pa iz mlade koprive, burek z nadevom iz mesa in krompirja in krompirjevo pito. Pripravljamo tudi pito, ki ji pravimo »izljevuša« (pita brez listnatega testa). Pite se pečejo pod peko ali v krušni peči. Postrežemo jih za večerjo in kosilo.

Značilen okus mesnim in mlečnim izdelkom, ki jim pravimo »mrs«, dajejo starinski način priprave hrane ter raznovrstne rastline, ki rastejo na pašnikih, na katerih se pase živina. V naših krajih je vsaka rastlina zdravilo za telo in dušo človeka, ki je že dolgo tega izgubil svojo identiteto.
 
Za večerjo imate priložnost jesti domačo polento (»pura«, »kačamak«), pripravljeno iz koruze, mlete v mlinu, prelite z domačim maslom in kajmakom. »Puro« postrežemo skupaj s kislim mlekom. Na meniju, ponavadi za večerjo, nudimo tudi potočno postrv in lipana.Lovimo jih v okoliških rekah Drini, Tari, Ćehotini, Bistrici, Sutjeski, Hrčavki ... Ribe pripravljamo na žaru ali tanjirači (litoželezni krožnik).

Meso na žaru je v teh krajih zelo priljubljeno in ga po želji nudimo tudi na jedilniku. Ti kraji že od nekdaj slovijo po divjadi, lov pa je neizogiben del naše tradicije! Zato vam bomo postregli sarmice iz »raštana« (morskega zelja) ali kislega zelja z divjačino ali druge specialitete iz tega mesa! Poleg raznih mesnih specialitet in »mrsa« nudimo tudi raznovrstne zelenjavne jedi, tako da bodo v našem bogatem jedilniku lahko uživali tudi vegetarijanci ali vegani!
teletina pod sacem
 
sarmice od zelja
Vsa zelenjava je prav tako domačega izvora, biološko pridelana, pridelana na tradicionalen način, brez umetnih gnojil in podobnih dodatkov. Tudi za ljubitelje gob, s katerimi je bogato celotno področje okoli našega Rafting centra, imamo presenečenje. Jurčke, užitne sirovke, lisičke, poljske kukmake, poljske šampinjone in bukove ostrigarje vam lahko pripravimo na žaru, odlični pa so tudi skupaj s teletino. Stari rek pravi »Si to, kar piješ«, zato vam nudimo izključno domača, naravna žganja, vina in sokove, avtohtone izdelke tega področja. Najbolj znana je »hruška«, žganje iz divjih hrušk ali »divurica«, nato »slivovica« iz vrste sliv »drinska požegača« ter »lozovača« (žganje iz grozdne drozge). Postregli vam bomo še z najkakovostnejšimi vini Hercegovine, domačim Vrancem in zlato-rumeno domačo Žilavko, ki sta nabolj znana in naša hišna vina, imeli boste priložnost poskusiti tudi druga vina!
 

GLEJ VSO GALERIJO HRANE

 

JEDILNIK / MENU

Večerja na dan vašega prihoda:
Pečen krompir in kajmak, domač kruh iz peči, solata, sarmice iz raštana (morsko zelje) in kislega zelja z divjačino, domače pleskavice na žaru, mešano meso na žaru, pite izpod peke.Prvi zajtrk:
Naš domači pršut, pečenica, slanina in sušena klobasa. Vroči uštipki, vroče pogačice, domač sir in domač zreli kajmak iz meha. Jajca in omleta s prilogami po želji. Čaj, kislo mleko. Sladko (s sladkorjem vkuhano sadje), med, marmelada in evrokrem.Jedilnik prvega kosila:
Telečja čorba, ječmenov kruh izpod peke, solata. Jagenjček, kozliček ali teletina (po želji gostov) pod peko s krompirjem in papriko, začinjeno z rožmarinom. Pite izpod peke. Za sladico imamo baklave, ružice in tulumbe (sladice prelite s sladkornim sirupom).Jedilnik druge večerje:
Potočna postrv in lipan, »pura« (polenta) s kajmakom, pita sirnica in pita zeljanica, burek izpod peke.Zajtrk:
Naš domači pršut, pečenica, slanina in sušena klobasa. Vroči uštipki, vroče pogačice, domač sir in domač zreli kajmak iz meha. Jajca in omleta s prilogami po želji. Čaj, kislo mleko. Slatko (s sladkorjem vkuhano sadje), med, marmelada in Evrokrem.Jedilnik drugega kosila:
Telečja ali jagnječja čorba, ječmenov kruh izpod peke, solata, mesna rulada z domačim pršutom, zrezki v omaki iz jurčkov, musaka. Za sladico ružice, baklava.OPOMBA GLEDE JEDILNIKA:
Vegetarijanske jedi, jedi, ki vsebujejo določena živila in podobno, naročite pred začetkom ali na samem začetku aranžmaja.