Jelovnik - Rafting Tara

Naša kuhinja nas izdvaja od drugih sličnih ponuda!
NAŠ SVOJEVRSNI MOTO I ONO ŠTO NAS ZNATNO ODVAJA OD DRUGIH JESTE: MI SMO DOMAĆINSKI DOM ZA AVANTURISTE, ALI I ISKONSKI RAJ ZA GURMANE I AUTENTIČNE HEDONISTE!

Meni / Jelovnik - Rafting Tara

Svi obroci su pripremljeni od domaćih namirnica, po tradicinalanim receptima sa našeg podneblja.
OSIM AVANTURE, NAŠIM GOSTIMA NUDIMO PORODIČNU GOSTOLJUBIVOST UZ DOBAR ZALOGAJ I RAZNOVRSNA PRIRODNA PIĆA, KOJI SU DIO STAROG NASLJEĐA OVDAŠNJIH DOMAĆINA I PO ČEMU SMO POZNATI I U REGIONU. IMAĆETE PRILIKU DA PROBATE RAZNE SPECIJALITETE KARAKTERISTIČNE ZA OVO PODNEBLJE, SPREMLJENE NA LICU MJESTA OD SVJEŽIH ORGANSKIH NAMIRNICA IZ OKOLINE KANJONA I SAMOG KANJONA TARE!
 

Kanjon Tare, sa masivima Durmitora, Maglića, planine Zelengore i cijeli prostor Stare Hercegovine, stoljećima je zavičaj i rodno mjesto tradicionalne kuhinje, koja se temelji na zdravoj, organskoj ishrani. Sva hrana koju nudimo u našem centru, proizvodi se u kanjonu Tare ili u njegovoj okolini, na način kako su to radili naši preci, u podneblju koje je poslednja oaza netaknute prirode u Evropi.

 

Organske namirnice

Sve namirnice su uzgajane na našem podneblju u prirodnom, organskom okruženju. Tracionalni recepti, po kojima se pripremaju naša jela, prepoznatljivi smo nadaleko. Svi aranžmani su na bazi punog pansiona i boravkom kod nas uživaćete u specijalitetima iz naše organske kuhinje.

 

"Da bi upoznao jedan narod sjedi za njegov sto, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš upozati kakvi su ti ljudi."

STARA RIMSKA POSLOVICA
 

Najpoznatiji specijalitet ovog kraja je stari kajmak, ili skorup. Priprema se u kolibama od čamovine, pokrivenim “šindrom” a čuva se u drvenim kačicama ili mješini. Kajmak se “kupi” ljeti i ima zlatno-žutu boju. Snažnog je ukusa i najbolje se slaže sa pečenim krompirom, vrućim domaćim hljebom, uštipcima-priganicama i slično. Služimo ga najčešće za večeru i doručak.

Dimljeni sir se pravi od nevarenog kravljeg ili miješanog mlijeka i dimi se u kolibama sa suvim mesom, na bukovom drvetu. Služimo ga za doručak. Odlično se slaže sa uštipcima-priganicama. Stari, kozji sir je zreli sir, zlatne boje, tvrd i punoumasan, pristaje uz naš pršut, preliven maslinovim uljem. Služimo ga kao meze.

Domaće, suvo meso je pravi specijalitet Gornje Drine i Stare Hercegovine! Meso se prije sušenja usoli sa morskom solju i zaljeva tucanim, bijelim lukom. Suši se u kolibama na bukovim i grabovim cjepanicama. Nerijetko se na žar doda neka začinska trava ili smreka, koje mesu daju fantastičnu aromu. Naše domaće suvo meso, slaninu, pršutu i kobasicu služimo kao meze i za doručak.

Područje gdje Tara i Piva čine Drinu, poznato je od iskona po najboljoj jagnjetini i jaretini, koje se u našem centru spremaju sa povrćem pod sačom ili peku na ražnju. Jagnjetinu služimo za ručak, poslije teleće čorbe, sa dodatkom mlade žare-koprive.


domaci hljeb
Posebna priča je naš domaći hljeb, od raževog, ječmenog i heljdinog brašna, pečen pod sačem ili u krušnoj peći. Služimo ga za svaki obrok. Vruće uštipke-priganice, služimo za doručak, kao i vruće pogačice, pečene u peći na drva. Osim po hljebu ispod sača, jedini smo turistički objekat poznat i po domaćim pitama-savijačama. Kore za pitu, na licu mjesta “suču” naše kuvarice, na način kako su to radile naše bake. Nudimo pitu sirnicu, sa nadjevom od mladog ovčijeg i kravljeg sira i domaćih jaja, zeljanicu-pitu od mladog zelja ili trave “masnika” ili od mlade žare-koprive, burek-sa nadjevom od mesa i krompira i pitu krompirušu.Pripremamo i pitu “izljevušu”. Pite se peku pod sačem, ili u pećima na drva. Služimo ih za večeru i ručak.

Karaktersitičan ukus mliječnim proizvodima, koji se ovdje nazivaju “mrs” i ukus mesu, osim starog načina pripreme, daju raznovrsne trave na pašnjacima, gdje se stoka izgoni na ispašu. Ovdje je svaka travka lijek za tijelo i dušu čovjeka izgubljenog identiteta.
 
Za večeru, imate priliku jesti domaću puru-kačamak, spremljenu od kukuruze, mljevene u vodenici, prelivenu sa nadjevom od domaćeg masla i kajmaka. Pura se služi uz kisjelo mlijeko. Na meniju, obično za večeru, nudimo i potočnu pastrmku i lipljan. Love se u okolnim rijekama Drini, Tari, Ćehotini, Bistrici, Sutjesci, Hrčavki... Riba se priprema na žaru ili na tanjirači.

Meso sa roštilja takođe je veoma popularno u ovim krajevima, pa ga po želji, nudimo na meniju. Dokle god se pamti ovi krajevi obiluju sa divljači, a lov je nezaobilazan dio naše tradicije! Zato ćemo Vas poslužiti sarmicama od raštana ili kiseloga kupusa sa mesom divljači ili drugim specijalitetima od ovog mesa! Osim raznih specijaliteta od mesa i “mrsa” nudimo i raznovrsna jela od povrća, tako da će bogat meni sačekati i sve vegetarijance ili vegane!
teletina pod sacem
 
sarmice od zelja
Svo povrće je takođe domaće, organsko, proizvedeno na tradicionalni način, bez vještačkih đubriva i sličnih dodataka. I za ljubitelje pečurki, po čemu je bogato cijelo područje gdje je smješten naš Rafting centar, imamo iznenađenje. Vrganj, rujnica, lisičarka, reduša, kupljenac, bukovača, nude se na žaru, ili garnirane sa teletinom. Vodeći se starom izrekom “ono si što piješ” gostu nudimo islljučivo domaće, prirodne rakije, vina i sokove, autentične proizvode ovog podneblja. Najpoznatija je “kruška” rakija od divljih krušaka ili “divurica” zatim šljivovica od drinske požegače, kao i lozova rakija. Poslužićemo Vas i najkvalitetnijim vinima Hercegovine, domaći “Vranac’’ i zlatno žuta domaća “Žilavka” su najpoznatija i naša kućna vina ali imaćete priliku probati i druga!
 

POGLEDAJTE CIJELU GALERIJU HRANE

 
postavljen stol za doručak, pršur, pečenica i sir na tanjiru, čaj u šolji i pun stol hranečetiri djevojke doručkuju na terasi pored ograde, ispod koje se vidi rijeka i jutarnja izmaglica iznad rijekeu krpunom planu je djevojka koja miriše teleću čorbu kojoj joj servira druga djevojka iz grnčarijeplava dijevojka koja jede čorbuovalna tepsija koja je puna teletine i krompira spremljenog ispod sačapogled odozgo na stol za kojim sijede četiri djevoke koje ručaju teletinu ispod sačaserviran stol za ručak. u prvom planu je tanjir sa rol mesompogled odozgo na četiri čaše bijelog vina koje nazdravljaju iznad prepunog stola hrane servirane za večeru

JELOVNIK

Večera - prvo veče vašeg dolaska:
Pečeni krompir i kajmak, domaći hljeb iz peći, salata, sarmice u raštanu i kiselom kupusu od mesa divljači, domaće pljeskavice s roštilja, miješano meso s roštilja, pite ispod sača.Prvi doručak:
Naš domaći pršut, pečenica, slanina i sušena kobasica. Vrući uštipci, vruće pogačice, domaći sir i domaći stari kajmak iz kolibe. Jaja i omlet sa prilozima po želji. Čaj, kiselo mlijeko. Slatko, med, džem i eurokrem.Na meniju za prvi ručak:
Teleća čorba, ječmeni hljeb ispod sača, salata. Jagnjetina, jaretina ili teletina po želji gostiju, spremljena ispod sača sa krompirima i paprikom, začinjena ruzmarinom. Pite pod sačem. Za desert baklave, ružice i tulumbe.Na meniju za drugu večeru:
Potočna pastrmka i lipljen, pura s kajmakom, pita sirnica i pita zeljanica ispod sača, burek ispod sača.Doručak:
Naš domaći pršut, pečenica, slanina i sušena kobasica. Vrući uštipci, vruće pogačice, domaći sir i domaći stari kajmak iz kolibe. Jaja i omlet sa prilozima po želji. Čaj, kiselo mlijeko. Slatko, med, džem i eurokrem.Na meniju za drugi ručak:
Teleća ili jagnjeća čorba, ječmeni hljeb ispod sača, salata, rolat od mesa sa domaćom pršutom, šnicle u sosu od vrganja, musaka. Za desert ružice, baklava.NAPOMENA ZA JELOVNIK:
Vegetarijansku hranu, hranu koja isključuje određene namirnice i slično molimo da poručite prije početka ili na početku aranžmana.