NA SVOJI 145 KILOMETROV DOLGI POTI, KI SE ZAČNE V GOROVJU KOMOVI, JE USTVARILA SOTESKO, DOLGO SKORAJ STO KILOMETROV IN PONEKOD GLOBOKO KAR 1300 METROV. SOTESKA TARE JE PO GLOBINI DRUGA NA SVETU, TAKOJ ZA VELIKIM KANJONOM V KOLORADU, PO LEPOTI PA JE ZAGOTOVO NA PRVEM MESTU. ZARADI KRISTALNO ČISTE VODE, KI JE POVSOD PITNA, IN IZJEMNEGA BOGASTVA RASTLINSKIH IN ŽIVALSKIH VRST, OD KATERIH JE MARSIKATERA ENDEMIČNA, JE REKA TARA UVRŠČENA NA SEZNAM VAROVANIH OBMOČIJ ORGANIZACIJE UNESCO.. REKA TARA S SVOJO SOTESKO IZPOLNJUJE KAR TRI POGOJE (ZADOSTUJE ZGOLJ EDEN) ZA UVRSTITEV NA SEZNAM SVETOVNE NARAVNE DEDIŠČINE ORGANIZACIJE UNESCO, IN SICER GEOLOŠKI POJAV, HIDROLOŠKI POJAV IN BIOLOŠKI POJAV.

REKA TARA JE NAJVEČJI NARAVNI ZEMLJIŠNIK PITNE VODE V EVROPI!

TARA - SOLZA EVROPE, Z OCENO 3. DO 5. STOPNJE NA RAFTING LESTVICI, SODI MED NAJBOLJ ATRAKTIVNE SVETOVNE REKE IN JE PRAVI RAJ ZA LJUBITELJE PUSTOLOVŠČIN. RAFTANJE NA TARI NIMA KONKURENCE NE V EVROPI NE NA SVETU. GRE ZA RESNIČNO IZJEMEN IN AKTIVEN ODDIH, KI UDELEŽENCEM NUDI UŽIVANJE V ČARIH REČNIH BRZIC, JAS, REČNIH MLINOV, STARIH CERKVA IN SAMOSTANOV, MOSTOV IN SKALNATIH PLAŽ. V SOTESKI SE BOSTE SREČALI Z NARAVNIMI POJAVI, OB KATERIH VAM BO ZASTAL DIH.

Reka Tara omogoča skoraj 100 kilometrov plovbe z rafting čolni. Sotesko Tare lahko razdelimo na dva dela - zgornji in spodnji. Na voljo sta dve štartni točki za rafte, kajake, kanuje, hydrospeede in druga plovila. V zgornjem delu soteske je štartna točka v centru Splavište v bližini Djurdjevića Tare, kjer se začenjajo rafting ture, ki potekajo skozi celotno sotesko Tare. Takšne ture po celotni soteski trajajo najmanj dva dni z nočitvijo v kampu Radovan Luka v Nacionalnem parku Durmitor. Ob odhodu iz Djurdjevića Tare vsi udeleženci raftinga plačajo takso, vstopnino in zavarovanje, kar skupaj znaša približno 60 EUR na osebo. Nočitev v kampu Radovan Luka znaša 50 EUR na osebo, zato so cene aranžmajev raftanja vzdolž celotne soteske precej višje v primerjavi z aranžmaji raftanja v spodnjem delu soteske. V zgornjem delu se v bližini kampa Radovan Luka nahaja najgloblji del soteske.

UNESCO logo
V spodnjem delu soteske je izhodiščna točka za rafting odprave v centru Brštanovica, ki pa je tudi najbolj obljudena, saj se tam začenja najbolj atraktiven odsek za turistično in športno raftanje. Ta odsek je dolg 25 kilometrov, konča pa se v našem rafting centru. Prav na tem odseku je potekalo svetovno prvenstvo v raftingu leta 2009 - WORLD RAFTING CHAMPS 2009. Na tem delu reke Tare se nahajajo praktično vse brzice, zato se ta tura pogosto imenuje tudi »adrenalinska tura«. Raftanje v spodnjem delu soteske lahko podaljšamo za približno 20 kilometrov, od rafting centra do Foče. Namestitev za ture v spodnjem delu soteske in izlete v Nacionalni park Sutjeska je v bungalov kampu rafting centra Drina-Tara.
 

Po težavnostni stopnji divjih voda na rafting lestvici je reka Tara ocenjena med tretjo do peto stopnjo, odvisno od letnega časa, nivoja vode itd., kar pomeni, da se raftanja nikoli ne smemo udeležiti brez profesionalnega skiperja in popolne varovalne opreme. Sezona raftanja na Tari traja vse leto. Težavnostna stopnja reke na začetku leta narašča in običajno doseže svoj maksimum marca ali aprila, ko je tudi nivo vode najvišji, nato pa sorazmerno z nivojem vode zahtevnostna stopnja pada do konca poletja. Najpogosteje zastavljeno vprašanje je KDAJ JE TARA NAJLEPŠA ZA RAFTANJE? Odgovor je: VEDNO! Najbolj adrenalinska izkušnja je v aprilu, maju in prvi polovici junija, z zmanjšanjem nivoja vode v juliju, avgustu in septembru pa izginjajo nekatere, ampak se pojavljajo nove atraktivne brzice, ki jih visoka gladina vode prej skriva in tako Tara vedno ponudi nekaj novega, zato pogosto pravimo, da nikoli ne gremo dvakrat na isto reko.

Med enodnevnim, dvodnevnim ali večdnevnim spustom z gumijastimi čolni, ki jih vodijo izkušeni in licencirani skiperji, se lahko tudi odpočijete, plavate, ribarite ali uživate v bogatih kulinaričnih okusih tega področja.

Poleg raftanja na Tari in Drini nudimo tudi fakultativne izlete v Nacionalni park »Sutjeska«, ki se ponaša s številnimi naravnimi lepotami. Poudarjamo ledeniška jezera, ki se zaradi lepote imenujejo »Gorske oči«: Orlovačko jezero, Bijelo in Crno jezero, Gornje in Donje Bare, ter gore Maglić (najvišji vrh v Bosni in Hercegovini), Volujak in Zelengora. Na tem območju se nahaja tudi pragozd Perućica, edinstven naravni rezervat v Evropi z veličastnim slapom Skakavac, ki je visok več kot 80 metrov. Vode Drine, Tare, Sutjeske in njenih pritokov Hrčavke in Perućice so bogate z ribami - potočno in kalifornijsko postrvjo, sulcem, lipanom. Zato so poleg domačih specialitet tega področja, jagnjetine na žaru in pod peko, pršuta, kuhanega krompirja in kajmaka, domačih pit in drugih dobrot, med raftanjem po Tari vedno na jedilniku tudi ribe.

Vsi aranžmaji so oblikovani na osnovi polnega penziona za celoten čas bivanja, za namestitev pa je poskrbljeno v čudovitem okolju Rafting centra Drina-Tara. Naš Rafting center z restavracijo in bungalov kampom se nahaja v kraju Bastasi, v soteski, na obrežju reke, 18 kilometrov od mesta Foča, ob glavni cesti za Nikšić in Podgorico. Bungalovi so zelo udobni in urejeni, zgrajeni v planinskem slogu, prav tako kot celoten kompleks.

Temperature zraka v soteski Tare se v poletnih mesecih podnevi povzpnejo na več kot 30 °C, noči pa so vedno prijetno sveže in poleti pogosto padejo pod 15°C. Temperatura vode se giblje med 7 in 8 stopinjami pa vse do 11-12°C v poletnih mesecih. V soteski je zelo malo komarjev in podobnega mrčesa. Reka Tara v zadnjih tridesetih kilometrih svojega toka predstavlja mejo med Republiko Srbsko (BiH) in Črno Goro. Zato morate obvezno imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list.