Prav zaradi našega jedilnika in kuhinje smo drugačni od ostalih podobnih ponudb.

NAŠ SVOJEVRSTNI MOTO IN TISTO, KAR NAS RAZLIKUJE OD DRUGIH, JE, DA NISMO LE ZAVETJE PUSTOLOVCEV IN LJUBITELJEV NEOKRNJENE NARAVE, AMPAK TUDI PRAVI RAJ ZA GURMANE IN PRISTNE HEDONISTE! STARI REK PRAVI: »DA BI SPOZNAL POSAMEZEN NAROD, SE USEDI ZA NJIHOVO MIZO, POSKUSI NJIHOVO HRANO IN PIJ NJIHOVO VINO, POTEM BOŠ SPOZNAL, KAKŠNI SO TI LJUDJE«. PRAV ZATO GOSTU, POLEG DOGODIVŠČINE, NUDIMO TUDI GOSTOLJUBNOST OB DOBRI HRANI IN RAZNOVRSTNIH NARAVNIH PIJAČAH, KI SO DEL STARE DEDIŠČINE TUKAJŠNJIH DOMAČINOV IN PO ČEMER SMO POZNANI V VSEJ REGIJI. IMELI BOSTE PRILOŽNOST POSKUSITI RAZLIČNE SPECIALITETE, KI SO ZNAČILNE ZA TO PODROČJE, PRIPRAVLJENE NA KRAJU SAMEM IZ SVEŽIH ORGANSKIH ŽIVIL IZ SOTESKE TARE IN NJENE OKOLICE!

Soteska Tare, gorovje Durmitorja in Maglića, Zelengora in celotno območje Stare Hercegovine so že stoletja dom tradicionalne kuhinje, ki temelji na zdravi, organski prehrani. Vse hrana, ki jo nudimo v našem centru, je pridelana v soteski Tare ali njeni okolici, na način naših prednikov in na področju, ki je zadnja oaza nedotaknjene narave v Evropi. 

Značilen okus mesnim in mlečnim izdelkom, ki jim pravimo »mrs«, dajejo starinski način priprave hrane ter raznovrstne rastline, ki rastejo na pašnikih, na katerih se pase živina. V naših krajih je vsaka rastlina zdravilo za telo in dušo človeka, ki je že dolgo tega izgubil svojo identiteto. 
Naša najbolj znana specialiteta je zreli kajmak ali skorup. Pripravlja se v kolibah iz smrekovine, pokritih s skodlo, hrani pa se v lesenih posodicah ali mehu iz ovčje kože. Kajmak se zbira poleti in je zlatorumene barve. Je močnega okusa in se najboljše poda pečenemu krompirju, toplemu domačemu kruhu, uštipkom (ocvrtemu kruhu) in podobnim jedem. Najpogosteje ga postrežemo za večerjo ali zajtrk.

Dimljeni sir se izdeluje iz neprekuhanega kravjega ali mešanega mleka in se prekajuje na bukovem lesu v kolibah s suhimi mesninami. Postrežemo ga za zajtrk. Odlično se poda k uštipkom. Star kozji sir je zrel sir zlate barve, trd in polnomasten, ki se odlično poda k našemu pršutu, odličen pa je tudi, če ga prelijemo z oljčnim oljem. Postrežemo ga kot predjed. 
Domače suho meso je prava specialiteta področja Zgornje Drine in Stare Hercegovine! 
Pred sušenjem meso solijo z morsko soljo in začinijo s stisnjenim česnom. Sušijo ga v kolibah na bukovem in gabrovem lesu. Običajno žaru dodajo razne začimbnice ali smrekove vejice, ki mesu dajo fantastično aromo. Naše domače suho meso - slanino, pršut in klobase - postrežemo kot predjed in za zajtrk. 

Območje, kjer se Tara in Piva zlivata v Drino, je znano že iz starih časov po najboljšem jagenjčku in kozličku, ki ju v našem centru pripravljamo z zelenjavo pod peko ali pečemo na žaru. Jagnjetino postrežemo za kosilo, po gosti telečji juhi, ki ji pravimo čorba, z dodatkom mlade koprive. 

jelovnikjelovnikjelovnik

Da bi upoznao jedan narod sjedi za njegov sto, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš upozati kakvi su ti ljudi.

Stara rimska poslovica

Posebno zgodbo si zasluži naš domači kruh , iz ržene, ječmenove in ajdove moke, ki ga pečemo pod peko ali v krušni peči. Postrežemo ga pri vsakem obroku. Vroče uštipke postrežemo za zajtrk, prav tako tudi vroče pogačice, pečene v peči na drva. Smo edini turistični center, ki je razen po kruhu izpod peke, znan tudi po domačih pitah. »Kore« oz. listnato testo za pite izdelujejo naše kuharice na kraju samem, na način, kot so to počele naše babice. Nudimo pito »sirnico« z nadevom iz mladega ovčjega in kravjega sira ter domačih jajc, »zeljanico« oz. pito iz mlade špinače ali divjega zelja, ki mu pravimo »masnik« ali pa iz mlade koprive, burek z nadevom iz mesa in krompirja in krompirjevo pito. Pripravljamo tudi pito »izljevušo«. Pite se pečejo pod peko ali v pečeh na drva. Postrežemo jih za kosilo ali večerjo. 
Za večerjo boste imeli priložnost poskusiti našo domačo »puro«, polento, ki jo pripravljamo iz koruze, mlete v mlinu. Polento prelijemo z nadevom iz domačega masla in kajmaka in postrežemo skupaj s kislim mlekom. 
Na jedilniku, običajno za večerjo, nudimo tudi potočne postrvi in lipane, ki jih lovimo v okoliških rekah Drini, Tari, Ćehotini, Bistrici, Sutjeski, Hrčavki... Ribe pripravljamo na žaru ali krožni brani. 
Meso na žaru je v teh krajih zelo priljubljeno in ga po želji nudimo tudi na jedilniku. Ti kraji že od nekdaj slovijo po divjadi, lov pa je neizogiben del naše tradicije. Zato vam bomo postregli sarmice iz »raštana« (morskega zelja) ali kislega zelja z divjačino ali druge specialitete iz tega mesa. Poleg raznih mesnih specialitet in »mrsa« nudimo tudi raznovrstne zelenjavne jedi, tako da bodo v našem bogatem jedilniku lahko uživali tudi vegetarijanci ali vegani! 
Vsa zelenjava je prav tako domačega izvora, organska, in pridelana na tradicionalen način, brez umetnih gnojil in podobnih dodatkov. 
Tudi za ljubitelje gob, s katerimi je bogato celotno področje okoli našega rafting centra, imamo presenečenje. Jurčke, užitne sirovke, lisičke, poljske kukmake, poljske šampinjone in bukove ostrigarje vam lahko pripravimo na žaru, odlični pa so tudi garnirani s teletino. Stari rek pravi »si to, kar piješ«, zato vam nudimo izključno domača, naravna žganja, vina in sokove, avtohtone izdelke tega področja. 
Najbolj znana je »hruška«, žganje iz divjih hrušk ali »divurica«, nato »slivovica« iz vrste sliv »drinska požegača« ter »lozovača« (žganje iz grozdne drozge). Postregli vam bomo še z najkakovostnejšimi vini Hercegovine, domačim Vrancem in zlato rumeno domačo Žilavko, ki sta naši hišni vini, imeli pa boste priložnost poskusiti tudi druga vina!


Večerja na večer prihoda: 
Pečen krompir in kajmak, domač kruh iz peči, solata, sarmice iz raštana (morsko zelje) in kislega zelja z divjačino, domače pleskavice na žaru, mešano meso na žaru, pite izpod peke. 

Prvi zajtrk: 
Naš domač pršut, pečenica, slanina, ocvirki in sušena klobasa. Vroči uštipki, vroče pogačice, domač sir in domač zreli kajmak iz meha. Jajca in omleta s prilogami po želji. Čaj, kislo mleko. Sladko (s sladkorjem vkuhano sadje), med, marmelada in evrokrem. 

Jedilnik prvega kosila: 
Telečja čorba, ječmenov kruh izpod peke, solata. Jagenjček, kozliček ali teletina (po želji gostov) pod peko s krompirjem in papriko, začinjeno z rožmarinom. Pite izpod peke. Za sladico baklave, ružice in tulumbe (sladice prelite s sladkornim sirupom). 

Jedilnik druge večerje: 
Potočna postrv in lipan, »pura« (polenta) s kajmakom, pita sirnica in pita zeljanica, burek izpod peke. 

Zajtrk: 
Naš domači pršut, pečenica, slanina, ocvirki in sušena klobasa. Vroči uštipki, vroče pogačice, domač sir in domač zreli kajmak iz meha. Jajca in omleta s prilogami po želji. Čaj, kislo mleko. Sladko (s sladkorjem vkuhano sadje), med, marmelada in evrokrem. 

Jedilnik drugega kosila: 
Telečja ali jagnječja čorba, ječmenov kruh izpod peke, solata, mesna rulada z domačim pršutom, zrezki v omaki iz jurčkov, musaka. Za sladico ružice, baklava. . 

Opomba k jedilniku:  prosimo vas, da vegetarijanske jedi, jedi, ki vsebujejo določena živila in podobno, naročite pred začetkom ali na samem začetku aranžmaja.

jelovnik
jelovnik
jelovnik