NA SVOM PUTU OD KOMOVA, DUGOM 145 KILOMETARA, STVORILA JE KANJON DUG SKORO STOTINU KILOMETARA I DUBOK 1,3 KILOMETRA. KANJON TARE JE PO DUBINI DRUGI U SVIJETU (ODMAH IZA COLORADO GRAND CANYON-A), ALI JE ZATO PO LJEPOTI ZASIGURNO PRVI. ZBOG KRISTALNO ČISTE VODE (MOŽE SE PITI CIJELOM DUŽINOM PUTA) I IZUZETNO BOGATIM BILJNIM I ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA, OD KOJIH SU MNOGE ENDEMIČNE. RIJEKA TARA JE NA LISTI ZAŠTIĆENIH PODRUČJA UNESCO-A. KANJON I RIJEKA TARA SU ISPUNILI ČAK TRI USLOVA (OD KOJIH JE SAMO JEDAN BIO DOVOLJAN) DA BI POSTALI DIO SVJETSKE BAŠTINE PRIRODNIH DOBARA UNESCO-A, A TO SU GEOLOŠKI FENOMEN, HIDROLOŠKI FENOMEN I BIOLOŠKI FENOMEN.

TARA, "SUZA EVROPE" JE SA OCJENOM 3-5 STEPENI NA RAFTING SKALI, MEĐU NAJATRAKTIVNIJIM SVJETSKIM RIJEKAMA I PRAVI JE RAJ ZA LJUBITELJE AVANTURE. RAFTING NA TARI NEMA PREMCA U EVROPI I SVIJETU. TO JE ISTINSKI, AKTIVAN ODMOR KOJI UČESNICIMA PRUŽA UŽIVANJE U ČARIMA BUKOVA, RIJEČNIH BRZAKA, PROPLANAKA, VODENICA, STARIH CRKVIŠTA I MANASTIRA, MOSTOVA I KAMENJARA. U KANJONU SE SREĆU PRIRODNI FENOMENI OD KOJIH ZASTAJE DAH.

Rijeka Tara je plovna za raft čamce u dužini od skoro stotinu kilometara. Kanjon Tare možemo podijeliti u dva dijela-gornji dio kanjona i donji dio kanjona. Postoje dvije polazne tačke za raft čamce, kajake, kanue, hydrospeed-e i druga plovila. U gornjem dijelu kanjona polazna tačka je Splavište u neposrednoj blizini Đurđevica Tare i odatle počinju rafting ture tokom kojih se prolazi kroz čitav kanjon Tare. Ture kroz cijeli kanjon traju najmanje dva dana i u toku ture se jednu noć noći u Radovan luci kampu Nacionalnog Parka Durmitor. Prilikom polaska sa Đurđevica Tare svi učesnici raftinga plaćaju taksu, ulaz i osiguranje sto ukupno iznosi oko 60 evra po osobi. Noćenje na Radovan luci iznosi 27 evra po osobi, tako da su cijene tura kroz cijeli kanjon mnogo veće nego cijene tura u donjem dijelu kanjona. U gornjem dijelu se nalazi najdublji dio kanjona u blizini kampa Radovan luka.

UNESCO logo
U donjem djelu kanjona polazna tačka za rafting je Brštanovica i ona je ujedno i najčešća jer od nje počinje najatraktivnija rafting dionica i za turiste i za sportiste. Ova dionica je oko 25 kilometara dugačka, a završava se u našem rafting centru. Upravo na ovoj dionici je održano svjetsko rafting prvenstvo 2009 - WORLD RAFTING CHAMPIONSHIP 2009. Na ovom djelu rijeke Tare se nalaze praktično svi brzaci i bukovi te se ova tura često naziva i adrenalinska. Rafting u donjem dijelu kanjona možemo produžiti još dvadesetak kilometara od rafting centra do Foče. Smještaj u toku tura u donjem dijelu kanjona i Nacionalnom Parku Sutjeska je svo vrijeme u bungalov kampu rafting centra Drina-Tara.
 

Takozvani stepen težine vode na rafting skali za Taru se kreće od trećeg do petog stepena, zavisno od godišnjeg doba, vodostaja... što znači da se na rafting niz vode Tare nikada ne ide bez profesionalnog skipera i kompletne opreme. Sezona raftinga na Tari traje tokom čitave godine. Stepen tezine vode raste početkom godine, dostiže svoj maksimum obično u martu i aprilu mjesecu kad je ujedno i najveći vodostaj, a zatim proporcionalno sa vodostajem opada do kraja ljeta. Najčešće postavljeno pitanje je KADA JE TARA NAJLJEPŠA ZA RAFTING? Odgovor na ovo pitanje je: UVIJEK! Najviše adrenalina ima u aprilu, maju i prvoj polovini juna, ali sa opadanjem vodostaja u julu, avgustu i septembru nestaju neki, ali se pojavljuju novi bukovi i atraktivni brzaci koji se ne primjećuju dok je voda visoka, tako da Tara nudi uvijek nešto novo pa često kažemo da nikada dva puta ne možemo proći istom rijekom.

Tokom jednodnevnog, dvodnevnog i višednevnog spuštanja gumenim čamcima, kojima upravljaju iskusni i licencirani skiperi, može se i odmarati, plivati, loviti ribu, ali i uživati u bogatim ukusima kuhinje ovog podneblja.

Pored raftinga na Tari i Drini, nudimo i fakultativne izlete u Nacionalni park "Sutjeska" sa mnogobrojnim prirodnim ljepotama. Ističemo glečerska jezera, koja se zbog ljepote zovu Gorske oči: Orlovačko jezero, Bijelo i Crno jezero, Gornje i Donje Bare; te planine Maglić (najviši vrh u Bosni i Hercegovini), Volujak i Zelengora. Tu je i prašuma Perućica, jedinstven prirodni rezervat u Evropi sa veličanstvenim vodopadom Skakavac koji je preko 80 metara visok. Vode Drine, Tare, Sutjeske i njihovih pritoka, Hrčavke i Perućice bogate su ribom – potočnom i kalifornijskom pastrmkom, mladicom, lipljenom. Riba je, pored domaćih specijaliteta ovog kraja (jagnjetina na ražnju i pod sačem, pršut, pareni krompir i kajmak, domaće pite i druge đakonije), na meniju tokom raftinga Tarom.

Svi aranžmani su na bazi punog pansiona i sve vrijeme boravka, smještaj je u prelijepom ambijentu Rafting Centra Drina-Tara. Naš Rafting Centar sa restoranom i bungalov kampom se nalazi u mjestu Bastasi, u kanjonu, na samoj obali rijeke 18 kilometara od Foče na putu ka Nikšiću i Podgorici. Bungalovi su veoma komforni, udobni i uredni, izgrađeni su u planinskom stilu, kao i cijeli kompleks.

Temperature vazduha u kanjonu Tare u ljetnim mjesecima dostižu i preko trideset stepeni celziusa u toku dana, dok su noći uvijek prijatno svježe i nerijetko i u toku ljeta opadaju ispod 15 stepeni. Temperature vode se kreću od 7-8 do maksimalnih 11-12 stepeni u ljetnim mjesecima. U kanjonu ima veoma malo komaraca i slično. Rijeka Tara u poslednjih tridesetak kilometara svog toka čini granicu između Republike Srpske (BiH) i Crne Gore. Obavezno je sa sobom imati ličnu kartu ili pasoš.