U planinu ne idite sami

Planine se moraju poštovati!
ZA LJUBITELJE PRIRODE KOJI SE ODLUČE ZA HIKING, NAŠ SAVJET JE DA U PLANINU NE IDU SAMI, JER JE PLANINA I LJETI ĆUDLJIVA I PUNA IZAZOVA.

nacionalni park sutjeska hiking

U ponudi našeg Rafting centra "Drina-Tara" sve više interesovanja zauzimaju pješačke, hajking i safari ture, koje se najčešće obavljaju na planinama Maglić i Zelengora i, svaka, na svoj način, ima svoje draži.

Ljubiteljima prirode, po atraktivnosti, naročito se izdvajaju hajking Prijevor-Suva jezerina-Trnovačko jezero, u dužini od blizu šest kilometara, te pješačenja na Zelengori-Srijemušina Luka-Crno jezero-Bijelo jezero-Ljubin Grob i Donje Bare-Gornje Bare, koja su prava uživanja u darovima prirode. Ljeti i s početkom jeseni, gosti našeg Rafgting centra, koji se odluče za hajking, u prilici su da beru i degustiraju šumske gljive-vrganj, lisičarku, rujnicu, bukovaču itd. ali i divlju borovnicu, brusnicu, divlju jagodu, malinu i najraznovrsnije ljekovite trave, među kojima se izdvajaju lincura, srčanik, sporiš, kantarion, medvjeđe grožđe, trava iva, majćina dušica itd. Međutim, pored iskonske ljepote koja krasi ove planine, putnike namjernike, koji se za pohod u ovu nedođiju odlučuju i bez vodiča, čekaju i brojne zamke i opasnosti. Naš savjet je, u planinu nipošto ne idite sami, jer je planina i ljeti, ćudljiva i puna izazova.

nacinalni park sutjeska hiking

Nažalost, u posljednje vrijeme je sve više pojedinaca, koji samoinicijativno, uzdajući se u navigaciju i druge, savremene tehnološke novatorije,zalutaju na Magliću i Zelengori. Većina takvih slučajeva završena je srećom, hepiendom. Nažalost, slučaj iz 2010.godine, još uvijek je obavijen misterijom, a o njemu je brujao cio region. Naime, u junu prije skoro deset godina, mladi francuski prirodnjak Benoa Marten, pošto je prenoćio u hotelu Nacionalnog parka Sutjeska uputio se sam, pješke, u planinu Zelengoru i, nikada više nije nađen! Uzalud su bile potrage planinarskih vodiča, Gorske službe spasavanja, vojnika SFOR-a i drugih službi, koje su trajale danima i mjesecima.

nacinalni park sutjeska

Najveća opasnost na planinama je neadekvatna odjeća i obuća i iznenadna magla i hladnoća. Maglić i Zelengora jesu planine za uživanje, ali ih morate poštovati!

NASTAVITE DA ČITATATE DALJE >>
 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

0 Komentara

Ostavite komentar