Narodna prognoza vremena

Bijeli oblaci su vjesnici ljepote i vedrine.
AKO NA UDALJENIM PAŠNJACIMA VOLUJAKA NEMA DIVOKOZA, DOBAR JE ZNAK DA SE SPREMA OLUJA I LOŠE VRIJEME.

nacionalni park sutjeska planina maglic

Planinarski vodiči našeg Rafting centra Drina-Tara gotovo svakodnevno, na hajking i safari turama kroz Maglić, Volujak, Zelengoru i Perućicu, susreću se sa nezaobilaznim pitanjima gostiju poput - a kakvo će danas biti vrijeme na planini?

Apsolutno tačan i pouzdan odgovor i meteorološko predviđanje, uprkos savremenim satelitsko-sinoptičkim snimcima ne postoji, pošto je uglavnom, mikro-klima karakteristika Nacionalnog parka Sutjeska. Tako je naprimjer, visinska razlika između Tjentišta, odakle krećemo na vrhove Maglića, viša čak od 1800 metara, pa je time, pred ljubiteljima prirode zahtjevan zadatak da se taj dan pripreme i prilagode za drastične klimatske promjene, koje se dešavaju u jednom satu!

nacionalni park sutjeska hiking

Iako narodna predviđanja vremena nemaju naučnu utemeljenost, u dugogodišnjoj praksi i narodnom pamćenju ovoga kraja itekako imaju uporište.

● Ako magla od ranog jutra ide u kotlinu sa planine, vrijeme će se pogoršati, ako magla iz kanjona ide uz planine, biće lijepo i sunčano.
● Ako se oblaci premještaju iznad Trnovačkog Durmitora i Trnovačkog jezera prema Magliću, kiša će, pogotovu ako ih prate orlovi koji klikću.
● Znaci lošeg vremena su i crni oblaci na vrhu Maglića, a bijeli su vjesnici ljepote i vedrine.

nacionalni park sutjeska planina maglic

● Ako na jugu Perućice grmi i prašuma huči, eto kiše i nevremena, ako se na zapadu razvedrava, biće sunčano i vedro.
● Ako na udaljenim pašnjacima Volujaka nema divokoza, takođe je znak da se sprema oluja i loše vrijeme.

nacionalni park sutjeska hiking

 
 

​​

Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)