Nacionalni park Sutjeska

NP Sutjeska- Jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi!
JEDINSTVENOST NACIONALNOG PARKA SUTJESKA OGLEDA SE U NESVAKIDAŠNJOJ LJEPOTI PRIRODE I NJEGOVIH PLANINSKIH VRHOVA, RIJEKA, IZVORA, BUJNOG BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG SVIJETA..

Nacionalni park Sutjeska

U Nacionalnom parku Sutjeska postoji osam jezera!

Nacionalni park Sutjeska je pravi je biser Evrope! Jedan od najstarijih nacionalnih parkova, ali, bez sumnje, po prirodnim rijetkostima je prvi! Nacionalni park Sutjeska obuhvata šire područje Sutjeske, uključujući prašumu Perućicu - jedinstven prirodni rezervat Evrope, te dijelove planina Maglić, Volujak i Zelengoru. Ukupna površina veća od 17 hiljada hektara, najvećim dijelom je pod šumama. Nacionalni park Sutjeska raspolaže i sa bogatim lovištem, površine više od 53 hiljade hektara, te osam ledničkih jezera, koje zbog ljepote i čistote narod zove "gorske oči".

Jedinstvenost Nacionalnog parka Sutjeska ogleda se u ekstremnoj ljepoti i raznolilkosti prirodnih rijetkosti, kao što su planinski vrhovi, izvori, rjeke i rječice, te bujan biljni i životinjski svijet. U Nacionalnom parku Sutjeka se nalazi 17 potpuno čistih rijeka i rječica, deset planinskih vrhova viših od 2000 metara, te Maglć, najviši vrh u Republici Srpskoj i Bih, 2386 metara, pješčane piramide kod Miljevine itd. U šumama obitavaju mrki medvjed, divlja mačka, ris, divokoza, vuk, kuna, tetrijeb, suri orao, a rijeke su bogate potočnom pastrmkom, lipljanom i mladicom. Ovdje se susreću različiti elementi flore mediteranskog, srednjoevropskog, srednjoazijskog i alpskog tipa.

Nacionalni park Sutjeska nalazi se na magistralnom putu Beograd-Višegrad-Foča-Trebinje-Dubrovnik.

Prašuma Perućica, Nacionalni park Sutjeska
Lokacija43°20′48.5″N 18°41′27.2″E Foča, Republika Srpska, BiH
Površina17 hiljada hektara
Zvanično osnovan1962. godine

PRAŠUMA PERUĆICA

NACIONALNI PARK SUTJESKA PROGLAŠEN JE 1962.GODINE NACIONALNIM PARKOM, A PRAŠUMA PERUĆICA JE U OKVIRU POSEBNOG STATUSA DOBILA ZAŠTITU NAJVIŠEG STEPENA! PRAŠUMA PERUĆICA JE JEDINA PRAŠUMA U EVROPI!

Površina ovog jedinstvenog prašumskog reztervata, koji je nastao prije oko 20 hiljada godina, u ledenom dobu, iznosi oko 1300 hektara. Ovalnog je oblika, dužine šest i širine oko 3,5 kilometra, Perućica je najvišim svojim dijelom neprohodna za čovjeka! Nalazi se u samom poodnožju planina Volujak i Maglić, i u njenom srcu izvire najljepši vodopad Skakavac, visine 80 metara, čija voda, kao Perućki potok, uvire u rječicu Sutjesku.

U prašumi Perućici rastu najvisočija stabla u Evropi, preko 50, 60 i više metara! Preovlađuju smrče, jele, omorike, bijeli i crni borovi, u zajednici sa bukvom, javorom i jasenom. Kao primjerci pravih džinova, zvanično su izmjerena stabla tri omorike, "tri sestre" visoke 65 metara, čija se starost procjenjuje na više stotina godina. O bogatsvu eko sistema Perućice govori i podatak o registrovanih 170 vrsta drveća i grmlja, dvije hiljade vrsta zeljastog bilja, od kojih su mnoge endemične, te više od 90 vrsta leptirova. Pored mrkog medvjeda, ovdje živi ris, divlja mačka, divojarac, i brojne vrste zmija.. Zbog svoje nepristupačnosti, Perućica je najvišim dijelom i neistražena. Radomir Lakušić,jedan od najvećih prirodnjaka, tvrdio je da u Perućici obitavaju najljekovitije trave i najotrovnije vrste zmija u Evropi. Zbog toga, između ostalog, prašuma Perućica predstavlja jedan od najgrandioznijih, najznačajanijih i najočuvanijih prirodnih rezervata na čitavom prostoru Evrope.Ona je i svojevrsna učionica pod vedrim nebom za prirodnjake raznih vrsta-biologe,zoologe, šumare, i sl. iz cijelog svijeta. U narodu ovog kraja, još uvijek je živa priča o elitnoj jedinici njemačke vojske, koja je 1943.godine u, u čuvenoj "Bici na Sutjesci" neoprezno ušla u prašumu Perućicu i iz nje nikada nije Izašla.

RIJEKE U NACIONALNOM PARKU SUTJESKA

Rijeka Sutjeska

Rijeka Sutjeska, mala po količini vode, ali izuzetno značajna po prirodnom bogatsvu i istoriji, izvire ispod planine Voilujak, na visini od 1665 metara. Uvire u rijeku Drinu na visini od 387 metara, dakle, ima prirodni pad od 1179 metara. Sutjeska znači tjesnac ili klisura i takav joj je kanjon na izslslasku iz Tjentišta, preko Suhe i daljeprema Gacku. Rječica je brza, čista i pjenušava, bogata pastrmkom i njenom prirodnom vodom, puni se bazen na Tjentištu, najveći otvoreni bazen na jugostoku Evrope. Skoro cijelim tokom rječice Sutjeske, vodio je u srednjem vijeku trgovački karavan put Foča-Via Raguza. U stjenama Vratara, iznad Suhe, u 14.vijeku nalazila se carinarnica Hercega Šćepana Kosaće, srednjovjekovnog srpskog župana. Po njemu je današnje Šćepan Polje dobilo ime.

Rijeka Hrčavka

Rijeka Hrčavka je lijeva pritoka Sutjeske i izvire u Zelengori, između Ljubinog Groba i Planike, na 1570 metara. Dužina ove rječice je 13,5 kilometara i njena voda, neobično hladna, protiče kroz živopisan kanjon, pun kaskada i kamenih bazena. Tri kilometra, uzvodno od uvira u Sutjesku, nalaze se ostaci srpskog, srednjovjekovnog grada Tođevca, a ispod njega vodopadi i kaskade.Kroz diio kanjona Hrčavke, naši vodiči rade kanjoning, najuzbudljiviju ponudu našeg Rafting centra Drina-Tara.

JEZERA NACIONALNOG PARKA SUTJESKA

Donje Bare

Donje Bare se nalaze pod Tovarnicom, koja natkriljuje kanjon Sutjeske.Jezero se nalazi na 1500 metara , dugo je 200, a široko 140 metara, dubine oko četiri metra. Bogato je pastrmkom.Od Tjentišta vodi šumski put do jezera u dužini od 19 km. Pored jezera nalazi se planinarska kućica, vlasništvo Nacionalnog parka.

Gornje Bare

Gornje Bare se nalaze dva kilometra iznad Donjih Bara, na 1550 metara visine. Jezero je izraziti cirk u koga se svake zime obrušava velika količina snijega. Zbog toga nije bogato ribom.Do njega se dolazi istim putem kao do Donjih Bara, sa Tjentišta.

Crno jezero

Crno jezero nalazi se na sjeverozapadnom dijelu planine Zelengore, na 1450 metara. Iznad jezera nalazi se Stari katun, ljetne kolibe ovdašnjih stočara nomada. Oko jezera rastu džinovska stabla jele, smrče i bukve, koja se ogledaju u vodi jezera, čije je dno muljem prekriveno. Zato odaje izgled crnog jezera i nije pogodno za kupanje, za razliku od Bijelog jezera.

Bijelo jezero

Bijelo jezero. Petnaestak minuta pješačenja od Crnoj jezera, ispod Trebove gore, na 1417 metara visine, nalazi se Bijelo jezero, okruglog oblika i prekrasne, čiste vode, pogodne za kupanje. Zbog bijelih, krečnjačkih kamenih ploča, koje krase njegovo dno, prozvano je bijelo. Napajaju ga dva živa izvora vode. Okolo jezera rastu borovnica, brusnica i brojne ljekovite trave, a iznad jezera vodi staza prema Ljubinom Grobu.

Orlovačko jezero

Orlovačko jezero je ledničko, jedno od najljepših na Zelengori, smješteno na 1500 metara, između vrhova Stoga, Ljeljena i Orlovca. Voda mu je izložena suncu, zato je pravi mamac za izletnike kupače. Jezero je bogato pastrmkom. Do jezera se dolazi šumskim putem, sa Čemerna, dugim 23 km.

Borilovačko jezero

Borilovačko jezero se nalazi na samo desetak minta pječaćenja od Orlovačkog jezera. Nalazi se na 1550 metara visine i takođe je bogato ribom.

Štirinsko jezero

Štirinsko jezero je najvisočije i najviše jezero na planini Zelengori.Do njerga se dolazi sa Orlovačkog jezera poslije tri sata pješaćenja. Zbog male dubine vode, nema ribe, jer se zimi smrzava.

Kotlaničko jezero

Kotlaničko jezero se nalazi četiri kilometra udaljeno od Štirinskog jezera i predstavlja prirodni fenomen. Naime, okolo jezera postoji više izvora, ali i na dnu jezera nalazi se više izvora koji pune jezero. Zbog takvog dotoka vode i stalne cirkulacije, Kotlaničko jezero je ribom najbogatije jezero na Zelengori.

NACIONALNI PARK SUTJESKA, PORED PRIRODNIH RIJETKOSTI, BOGAT JE I SA BROJNIM SPOMENICIMA ISTORIJE, KAO ŠTO SU VRATAR, TOĐEVAC, MEMORIJALNI SPOMENIK "BITKE NA SUTJESCI", STARA CRKVA BRVNARA U POPIMA ITD.

Rafting centar Drina Tara - hiking NP Sutjeska (Suva Jezerina)Rafting centar Drina Tara - hiking NP Sutjeska (Trnovačko jezero)Rafting centar Drina Tara - hiking Nacionalni park SutjeskaRafting centar Drina Tara - Trnovačko jezeroRafting centar Drina Tara - hiking Nacionalni park SutjeskaRafting centar Drina Tara - Nacionalni park SutjeskaRafting centar Drina Tara - Nacionalni park SutjeskaRafting centar Drina Tara - Prašuma Perućica