Hiking u Nacionalnom parku Sutjeska (planina Zelengora, prašuma Perućica, Trnovačko jezero…)

Hiking u Nacionalom parku Sutjeska i na Trnovačko jezero.
U OVOM JEDINSTVENOM, JEDNODNEVNOM HIKING IZLETU OBILAZIMO NACIONALNI PARK SUTJESKA, PRAŠUMU PERUĆICU I JEZERO U OBLIKU SRCA!

Trnovacko jezero, hiking, Rafting Centar Drina-Tara, rafting Rara

Kao po pravilu, gosti našeg rafting centra su, pored raftinga, uvijek raspoloženi da još bolje upoznaju što više od naše tradicije, kulture i prirode koja je ovdje jedinstvena po svojoj ljepoti. Ono što im mi preporučujemo je da ostanu još jedan dan poslije raftinga i provedu ga na hikingu sa nama (šetnji u prirodi), gdje će uživati u nestvarnim pejzažima i u pričama naših stručnih vodiča. Pokušaćemo da vam hronološki opišemo kako izgleda jedan hiking na Trnovačko jezero.

Uz doručak, družimo se i pripremamo da posjetimo najljepše ledničko jezero na ovim planinama - Trnovačko jezero. Iz našeg Rafting centra Drina-Tara krećemo u 9h ujutru. Nakon jednog sata vožnje, ulazimo u Nacionalni park Sutjeska. Površina NP Sutjeska je 175 km² (oko 1,9 bil. ft²).

hiking sutjeska

U šetnji laganom uzbrdicom,nakon pola sata od ulaska u NP Sutjeska, dolazimo do Dragoš Sedla na 1242m nadmorske visine. Tu se nalazi poslednja prašuma u Evropi - Perućica, na površini od 14,34 km² (154 mil. ft²).

PROCIJENJENA STAROST PERUĆICE JE OKO 11000 GODINA

hiking sutjeska perucica

GUSTINA PERUĆICE: NEPROHODNA

Kriterijumi da bi šuma bila prašuma su sledeći: Mora biti nedirnuta. Potrebna je određena količina drvne mase na jedinici površine.

U PERUĆICI JE SVAKA INTERAKCIJA IZMEDU ČOVJEKA I PRIRODE STROGO ZABRANJENA!

Bogastvo flore i faune Perućice čine je po mnogo jedinstvenom u Evropi - u Perućici postoji preko 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastog bilja.

Nakon kratke posjete prašumi,nastavljamo dalje.

Nakon pola sata dolazimo do visoravni, Prijevora (stara srpska riječ za the notch),na 1668m nadmorske visine. Vidik je nevjerovatan. Okruženi smo visokim planinama preko 2000m,Tu je ,prije svega,Maglic (2386m), najveci vrh BiH. Bogatstvo flore je zapanjujuće.Tu nailazimo na razlicito alpsko i egzotično bilje. Počev od divlje orhideje, žutih i ljubičastih tigrastih ljiljana,planinske mente,majčine dušice (thyme), vranilovke (divlji origano),ive (mountain germander),koja sadrži prirodni anestetik,uve (bearberry),koju Indijanci(native Americans) koriste kao dio lule mira,i za koju tvrde da posjeduje halucinogena svojstva.. Tu je i divizma (Wooly Mullein), čije sjeme Indijanci koriste kao paralitički otrov za ribe.

Ostavljamo džipove na Prijevoru i krećemo sa hodanjem. Spuštajuci se, dolazimo do Suve jezerine (1357m), koja je u prošlosti bila jezero. Početkom proljeća,snijeg koji se topi sa okolnih planina, formira privremeno jezero. Ono potpuno nestaje početkom juna.

hiking zelengora

Trnovačko jezero - jezero u obliku srca

Tu se nastavlja sa penjanjem I nakon pola sata dolazimo na 1517m n.v. Pješačenje je dugo oko 5,5 km (1668m-1357m-1517m) i potrebno je oko 1,5h hodanja.Tu dolazimo na cilj našeg hikinga – do Trnovačkog jezera. Jezero je jedinstvenog oblika - srcoliko , oko 3km u obimu. Najveća dubina je 9m. Izuzetno je čisto i prozirno, kao i sva lednička jezera, pa su u narodu poznate kao "gorske oči". U julu i avgustu je moguce i kupati se u njemu. Oni hrabriji se kupaju i u junu.

Rafting Centar Drina-Tara | Rafting Tara | Trnovacko jezero

U povratku imamo takode 1,5h laganog hodanja. Sa Prijevora krećemo nazad oko 17h i našem Rafting centru Drina-Tara | Rafting Tara smo oko 19h, kada je i vrijeme za večeru. Tu uvijek naši gosti uz osmjehe razmjenjuju svoja iskustva i fotografije sa ovoga, po mnogo čemo jedinstvenog, dana provedenog u prirodi. U središnjem dijelu restorana se svako veče loži velika vatra u centralnom ognjištu, gdje se atmosfera brzo zagrije i razgovori i druženje potraju do duboko u noć.

hiking sutjeska

I ove godine vas vodimo na ovaj, u svakom pogledu, predivan i nesvakidašnji hiking u Nacionalnom parku Sutjeska!

Tekst je napravljen uz veliku pomoć našeg stručnog vodiča na hiking turama, Dragana Boškovića.

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

0 Komentara

Ostavite komentar