Nacionalni Park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi!
NP SUTJESKA - JEDINSTVENE PRIRODE LJEPOTE I PLANINSKI VRHOVI, RIJEKE, IZVORI, BUJNI BILJNI I ŽIVOTINJSKI SVIJET..

nacionalni park sutjeska zelengora

Nacionalni park Sutjeska, po prirodnim rijetkostima pravi je biser starog kontinenta! Obuhvata širi rejon Sutjeske, sa prašumom Perućicom, dijelovima planina Maglić, Volujak i Zelengore.. Ukupna površina je veća od 17 hiljada hektara.

Planina Zelengora

Planina Zelengora je jedna od najljepših planina na Balkanu! Nalazi se na sjeveru Hercegovine, u jugoistočnom dijelu Republike Srpske i BiH. Na Zelengori postoji čak 9 kraških jezera, poznatih kao gorske oči.

Planina Zelengora kao dio Nacionalnog Parka Sutjeska je izuzetno bogata biljnim i životinjskim vrstama i predstavlja u svakom pogledu pravi dragulj Dinarskog sistema. Na Zelengori i uopšte u ovim krajevima naći ćete i izuzetno bogat i raznovrstan biljni i životinjski svijet. Mnoge vrste koje nastanjuju ove krajeve su endemske vrste a na Zelengori i uopšte Sutjesci se nalaze i velike populacije krupnih sisara koji danas u Evropi ne opstaju na mnogo mjesta, a ovdje imaju potpuno prirodno okruženje. Na planinu Zelengoru često idemo sa našim gostima, najčešće na jednodnevne izlete ili eventualno izlete sa jednim noćenjem pod šatorima.

Najčešća destinacija za obilazak je Orlovačko jezero i uspon na vrh Zelengore. Za obilazak Zelengore moguće je odabrati jeep safari sa laganim šetnjama ili u kombinaciji sa ozbiljnijim pješačenjem.

planina zelengora

Zelengora sa Nacionalnim Parkom Sutjeska, Maglićem i masivom Durmitora čini jednu cjelinu, koja je jedinstvena po svojoj ljepoti. Iako u ponudi imamo i obilaske Durmitora, uvijek kao prvi izbor preporucujemo NP Sutjesku, prašumu Perućicu i Zelengoru, jer su to primjeri jos uvijek netaknute divljine, dok je Durmitor istovremeno već skoro potpuno pokriven asfaltnim putevima, tako da gosti praktično i sami mogu obići najveci dio NP Durmitor.

Prašuma Perućica, planina Maglić i Trnovačko jezero

Jedan od naših najpopularnijih aranžmana pored raftinga je i jeep safari sa hikingom u NP Sutjeska. U toku tog aranžmana se obilazi jedina prašuma u Evropi - Perućica, sa vodopadom Skakavac koji je visok preko 80 metara.

Prašuma Perućica je jedinstvena u Evropi kao potpuno netaknuto područje na koje čovjek nikada nije imao nikakvog uticaja. Izuzetno je bogata biljnim i zivotinjskim vrstama. U prašumi se mogu naci čak i stabla visoka preko 50m a najviše izmjereno stablo je 57,4m. Rekorder po visini je bilo stablo od 62m koje je nedavno palo.

Aranžman najčešće počinje poslije doručka u našem Rafting Centru. Terenskim vozilima ulazimo u Nacionalni Park i prvu pauzu pravimo na Dragoš Sedlu. Nakon lagane šetnje obodom prašume stižemo na vidikovac nad prašumom i prelijepim vodopadom Skakavac. Vodopad je preko 80 metara visok i nalazi se u srcu prašume Perućice.

Poslije Dragos Sedla terenskim vozilima nastavljamo put do planinskog prevoja Prijevor. Prijevor se nalazi pod samim Magličem, najvišim vrhom BiH. Na Prijevoru ostavljamo vozila i pored planinskih katuna pješice nastavljamo ka Trnovackom jezeru. Uspon do jezera traje 2 do 3 sata.

uspon na maglic

Trnovačko jezero je prelijepo glečersko jezero koje se nalazi ispod samog Maglića, koji je najviši vrh u BiH. Na Trnovačkom jezeru je moguće i kampovati a prilaz do jezera je moguć iskljucivo pječice.

Na jezeru se zavisno od vremenskih uslova pravi pauza za kupanje, fotografisanje, odmor, zakusku i zatim se polazi nazad ka vozilima. U naš Rafting Centar Drina Tara se vraćamo oko 19 ili 20h.

trnovacko jezero

Osim posjete jezeru i Perućici, organizujemo i uspon na Maglić ali se on najčešće radi u aranžmanu koji traje dva dana.

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

0 Komentara

Ostavite komentar