7 aktivnosti koje će vas dovesti u top formu

Izaberite aktivnost i uživajte u treniranju i rezultatima.
RAFTING, PLIVANJE, TRČANJE, MOUNTAIN BIKE, SNOWBOARDING, JOGA I FITNES – AKTIVNOSTI KOJE SAGORIJEVAJU KALORIJE I SMANJUJU STRES.

rafting centar drina tara, rafting tara, outdoor aktivnosti, rafting

Aktivnosti koje će vam pomoći da se osjećate i izgledate bolje su mnogobrojne. Od sportova na otvorenom do fitnes treninga, postoji mnogo načina da se poboljša kondicija, snaga i izgled tijela. Koji su to sportovi koji aktiviraju velike grupe mišića? Koju aktivnost odabrati a da najbrže sagorijeva kalorije i uz to je zdrava, bezbjedna i preporučljiva?

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na 7 aktivnosti koje će vaše tijelo dovesti u top formu, od raftinga do joge.

Rafting

Ako želite da se osjećate kao da ste se upustili u pravu avanturu, onda je rafting sport za vas. Osim što ćete se zabaviti, rafting je odličan kao kondicioni trening i trening snage. Prema statističkim podacima, jedan sat raftinga može da sagori i do 500 kalorija.

Uz poboljšanje rada srca, rafting takođe doprinosi i većoj snazi, fleksibilnosti i koordinaciji, a posebno jačanju mišića ruku, trupa i nogu.

Rafting osim toga omogućava razvoj timskog rada i komunikacije, jer svaki član posade mora raditi zajedno kako bi se uspješno prešle prepreke na rijeci. Ova aktivnost takođe pomaže u povećanju samopouzdanja i izaziva osjećaje uzbuđenja i povećanog adrenalina.

Plivanje

Plivanje je sport kojim se možete baviti u bilo koje doba godine i idealan je za sve uzraste. Osim što je odličan za kondiciju, plivanje takođe snižava stres i omogućava poboljšanje opšteg zdravlja. Prema istraživanjima, redovno plivanje može da smanji rizik od srčanih bolesti za 50%.

Plivanje je aktivnost koja je idealna za svakoga, bez obzira na životnu dob ili nivo fizičke spremnosti. To je vrlo zahvalna aktivnost koja pruža mnoge koristi za vašu kondiciju, liniju tijela i cjelokupno zdravlje. Sagorijeva između 300 i 600 kalorija u roku od sat vremena u zavisnosti od toga koliko osoba ima kilograma i kojim stilom pliva.

plivanje, zdravstveni benefiti, djevojka pliva u mirnoj vodi

Trčanje

Trčanje je jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da se sagore kalorije i poboljša kondicija. To je sport koji se može raditi bilo gdje i u bilo koje doba dana. Prema statistici, trčanje 30 minuta dnevno može da sagori oko 250 kalorija. Trčanje ima mnoge prednosti za vaše zdravlje i formu, a može se prilagoditi različitim ciljevima i fitness nivoima.

Trčanje je izuzetno kardio-vaskularna aktivnost koja pomaže u smanjenju tjelesne težine i dobijanju boljeg tonusa mišića. Osim toga, trčanje takođe doprinosi poboljšanju snage, fleksibilnosti i koordinacije. Trčanje pomaže u radu mišića nogu i trupa, kao i mišića ruku i ramena. U pitanju je vrlo kompleksna aktivnost koja zahtijeva rad različitih grupa mišića, što omogućava razvoj cjelokupne snage tijela.

Trčanje uz sve to ima i pozitivan uticaj na vaše mentalno i emocionalno zdravlje. Trčanje na svježem vazduhu, u prirodi, pomaže smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Ako želite da se što prije dovedete u formu, trčanje može biti izuzetno korisna aktivnost. U prosjeku, trčanje redovno 3-4 puta nedeljno, u kombinaciji sa pravilnom ishranom, može da dovede do značajnog poboljšanja forme u roku od 3-6 meseci.

outdoor aktivnosti, trcanje, running

Mountain bike

Vožnja bicikla po planini ili mountain bike (MTB) je sport koji se može upražnjavati na otvorenom, po šumskim i planinskim stazama i idealan je za poboljšanje kondicije i snage. Uz to, bicikl je jedna od najzabavnijih vrsta prevoznih sredstava. Osim toga, biciklizam je odličan način da se sagorijevaju kalorije i smanji procenat masnog tkiva u organizmu. Istraživanja su pokazala da jedan sat biciklizma može da sagori oko 600 kalorija.

Biciklizam je takođe izuzetna aktivnost za one koji žele da istraže okolno područje i uživaju u preljepim predjelima. Vožnja biciklom po brdima i planinama ili uz rijeke pruža jedinstveni doživljaj koji se ne može dobiti na drugi način.

outdoor aktivnosti, mountain bike,  planinski biciklizam

Snowboarding

Snowboarding je zimski sport sa ciljem zabave i idealan je za one koji žele da se rekreiraju na snijegu i dovedu tijelo u top formu. Prema istraživanjima, jedan sat snowboardinga može da sagori oko 500 kalorija. Ova uzbudljiva aktivnost može da pruži mnogo koristi za vaše zdravlje i formu.

Snowboarding je vrlo kompleksna aktivnost koja zahtijeva rad različitih mišićnih skupina, što omogućava razvoj cjelokupne snage tijela. Aktivira rad mišića nogu i trupa, kao i mišića ruku i ramena, a potrebni su vam i brzi refleksi i osjećaj za ravnotežu.

Pored toga, takođe ima pozitivan uticaj na vaše mentalno i emocionalno zdravlje. Savladavanje vještina na dasci na svježem vazduhu, u prirodi, pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Uz to, skijanje takođe pomaže u poboljšanju kvaliteta spavanja i povećava energiju. Ukratko, ovo je izuzetna aktivnost koja pruža mnogo koristi za vaše zdravlje i formu.

snowboarding

Joga

Joga je blagotvoran holistički pristup zdravlju koji obezbjeđuje poboljšanje fleksibilnosti, snage i kondicije. Osim toga, joga će vam pomoći da se riješite stresa i poboljšate opšte zdravlje. Joga takođe ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni i respiratorni sistem, a unapređuje i elastičnost tijela i snagu mišića. Prema statistici, jedan sat joge može da sagori oko 200 kalorija.

Međutim, joga je mnogo više od fizičkih vježbi. U pitanju je metoda koja pomaže u poboljšanju mentalnog i emocionalnog zdravlja, kroz praktikovanje posebnih tehnika disanja i meditacije. Joga takođe doprinosi poboljšanju kvaliteta sna, povećanju energije i koncentracije, te u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Fitnes trening (kardio i trening snage)

Fitnes trening je kombinacija kardio vježbi i snage treninga koja pomaže u poboljšanju kondicije, muskulature i izgleda tijela. Kardio trening pomaže u sagorijevanju kalorija i poboljšanju srčano-kardiovaskularnog zdravlja, dok se trening snage sastoji od vježbi koje koriste težinu tijela ili sprave za vježbanje, poput dizanja tegova ili korištenja elastičnih traka, što pomaže u poboljšanju mišićne snage i izgleda tijela.

Prema statistikama, jedan sat fitnes treninga (kombinacija kardio treninga i vježbi snage) može da sagori oko 600-800 kalorija. Međutim, to varira u zavisnosti od intenziteta treninga, težine izvršenih vježbi i individualnih karakteristika pojedinca.

fitness, cardio

Svaka od navedenih aktivnosti ima svoje prednosti i svaka može da pruži mnoge benefite za vaše tijelo i zdravlje, ali svakako savjetujemo da se prije izbora tipa rekreacije konsultujete sa stručnim licem. Fizičke aktivnosti nose sa sobom određene rizike i nisu predviđene za osobe sa posebnim medicinskim stanjima.

Rafting, plivanje, trčanje, mountain bike, snowboarding, joga i fitnes trening – sve su ovo odlični načini da se sagorijevaju kalorije, poboljšaju kondicija i snaga, te smanji stres. Izaberite onu koja vam najviše odgovara i uživajte kako u procesu treniranja tako i u rezultatima. A ako ste se opredijelili za rafting, kontaktirajte naš Rafting Centar Drina Tara i učinite nešto pozitivno za svoje zdravlje.

Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

0 Komentara

Ostavite komentar