Novogodišnja odluka: sportovi koje do sada nismo probali

Da li ste spremni za nove avanture u 2023?
JANUAR JE PRAVO VRIJEME DA SE DONESU ODLUKE O MIJENJAJU ŽIVOTNIH NAVIKA. ZAŠTO NE BISMO OD OVE GODINE ISPROBALI NEKE NOVE SPORTOVE!?

rafting centar drina-tara, rafting tara, kamp, nasmejani gosti

Januar je pravo vrijeme da se donesu odluke o mijenjaju životnih navika. Zašto ne bismo od ove godine isprobali neke nove sportove i učinili nešto dobro za svoje zdravlje? Kako biti aktivniji i boraviti više na svježem vazduhu?

Predlažemo vam neke od outdoor aktivnosti koje će pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Svaka od ovih aktivnosti ima svoje specifične prednosti.

Rafting na Tari i Drini

Ova aktivnost je savršena za one koji žele osjetiti adrenalin i avanturu u prirodi. Osim toga, rafting na Tari je i odlična prilika za druženje s prijateljima i porodicom. Rafting je dinamičan i uzbudljiv sport koji je moguće isprobati na brzim planinskim rijekama kao što su Drina i Tara zbog njihovih brzaka i bukova pogodnih za splavarenje.

Rafting zahtjeva timski rad, dobru koordinaciju i komunikaciju što ovaj sport čini odličnim za razvoj timskog duha, pa je omiljena aktivnost parova, porodica, grupe prijatelja i timova iz raznih firmi i kompanija koje žele da poboljšaju i učvrste međuljudske odnose.

rafting tara, adrenalinska avantura, najbolji provod i smeh

Hiking

Hiking je jedna od najboljih aktivnosti za one koji žele osjetiti radost kretanja u prirodi. Osim toga, hiking vam omogućuje da se približite planini i šumi na način na koji je to teško učiniti drugačije. Hiking pomaže u poboljšanju kondicije i fleksibilnosti i djeluje kao pravo osvježenje za tijelo i um.

Kod nas možete isprobati hiking stazama Nacionalnog parka Sutjeska gdje vas očekuju planine, šume, planinska jezera, prašuma Perućica, kanjoni, kao i nezaboravni usponi na vrhove Maglića, Durmitora i Ljubišnje.

rafting centar drina tara, rafting tara, hiking

Planinarenje

Planinarenje je još jedna aktivnost koja je odlična za one koji žele osjetiti radost kretanja u prirodi. Osim toga, planinarenje vam omogućuje da se penjete na vrhove planina odakle će vas zadiviti prekrasni pogledi i panorame.

Planinarenje ima mnoge koristi za zdravlje uključujući poboljšanje fizičke kondicije, oslobađanje od stresa, povećanje samopouzdaja, osjećaj mentalnog pročišćenja, bolju povezanost sa prirodom i nalete kreativnosti. Planinarenje zahtijeva fizičku snagu i izdržljivost, što pomaže poboljšanju kondicije, a uz to planinarenje pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, omogućavajući ljudima da se mentalno i emocionalno opuste. Planinarenje zahtijeva hrabrost i snagu pri penjanju do vrha, što pomaže u povećanju samopouzdanja.

Planinarenje omogućuje ljudima da se odvoje od svakodnevnih briga i fokusiraju na trenutak, što pomaže u poboljšanju mentalne pročišćenosti. Planinarenje omogućuje ljudima da se povežu s prirodom i osjete se dijelom veće cjeline. Dok planinarite imaćete vremena da razmišljate o idejama i budete kreativni.

Biciklizam

Biciklizam je još jedna aktivnost koja je odlična za one koji žele osjetiti radost kretanja u prirodi. Osim toga, biciklizam vam omogućuje da se krećete brzo i da istražujete nova mjesta na potpuno ekološki način.

Redovna vožnja bicikle smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, poboljšava izdržljivost i fizičku kondiciju. Donosi uživanje u predjelima i veću svijest o očuvanju okoline, a uz to smanjuje napetost i nervozu nagomilanu zbog posla i užurbanog načina života u gradskoj sredini. Takođe, dok okrećete pedale sagorevate kalorije i smanjujete tjelesnu težinu. I što nike zanemarivo - nema traženja parkinga i troškova za gorivo i registraciju!

Za zahtjevne uspone, nudimo vam e-bike ture - obilazak planina, vidikovaca i svih tajni nacionalnog parka električnim biciklima.

Rock Climbing

Rock Climbing je još jedna aktivnost koja je odlična za one koji su rešili da otkriju svoju avanturističku i neustrašivu stranu. Pošto se odvija na stijenama i kamenim liticama postaćete otporniji na stres, bolje usredsređeni, naučiti da ne odustajete, razviti svoje strategijsko razmišljanje, a pošto se rock climbing može trenirati u grupama, pomaže i u razvijanju novih prijateljstava, bolje komunikacije i timskog rada.

Jahanje

Jahanje je rekreativna aktivnost koja ima raznih prednosti. Pre svega, odvija se na otvorenom, naučićete mnogo o ovim plemenitim životinjama i povezati se s njima, a zahtjevai kontinuirano naprezanje mišića što doprinosi većoj snazi i kondiciji. S obzirom da zahtjeva da tijelo kooordinira sa konjem poboljšava ravnotežu i spretnost. Biti u blizini konja i jahati konje djeluje terapeutski - smanjuje se stres, poboljšava raspoloženje i povećava samopouzdanje i sigurnost u sebe. Ljudi koji redovno jašu kažu da se osjećaju opušteno i da tokom jahanja pronalaze svoj mir.

Skijanje

Ako do sada niste, vrijeme da osjetite zimske čari spuštanja niz snježnu padinu. Skijanje je još jedna aktivnost koja je odlična za one koji žele osjetiti radost kretanja u prirodi. Osim toga, skijanje vam omogućuje da se krećete brzo i da se divite prekrasnim pogledima. Osjećaćete se dobro i zadovoljni samim sobom kada savladate skijaške veštine.

Kajak

Kajak je još jedna odlična aktivnost za one koji žele istražiti prirodu. Kajak vam omogućuje da se približite ribama, pticama i čarobnoj flori i fauni iz jedne sasvim druge perspektive. Pomaže u poboljšanju koordinacije, ravnoteže, a poznato je da voda blagotvorno dijeluje na psihu. Istražite nova područja i upoznajte nove ljude uz ovu popularnu aktivnost na vodi.

Kanjoning

I za kraj najizazovniji sport koji zahtjeva najveću fizičku i psihičku spremnost, hrabrost i snagu - kanjoning. Krećite se kroz uske prolaze, upoznajte kanjone i klisure, kao i sve divlje predele i ljepote toka rijeke na jedan avanturistički način. Iskustvo pobjeđivanja prepreka i osjećaj uspjeha poboljšava mentalnu izdržljivost i povećava samopouzdanje. Savladajte kanjon Nevidio i kanjon Hrčavke i istražite ih u cjelosti i svoj njihovoj veličanstvenosti.

rafting centar drina tara, rafting tara, adrenalinska avantura i najbolji provod, ispadanje sa camca i smeh

Outdoor sportovi su odličan način da se osvježite, opustite, a takođe su blagotvorni kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Ovo su bile neke ideje pomoću kojih ćete se okrenuti prirodi i baviti nečim novim i uzbudljivim. Ako ste u potrazi za novim iskustvima i avanturama na otvorenom, na svježem vazduhu, svakako razmislite o ovim aktivnostima i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)