7 stvari koje niste znali o rijeci Tari

Pod zaštitom je UNESCO-a i dio je filmske priče.
KANJON TARE JE SA SVOJIH 1333M NAJDUBLJI KANJON EVROPE, A DRUGI JE NAJVEĆI KANJON NA SVIJETU ODMAH POSLIJE KANJONA KOLORADO U SAD.

rafting centar drina-tara, rafting tara, rijeka tara, kanjon tare

Sigurno ste čuli za ljepotu rijeke Tare i nezaboravne avanture koje doživi svako ko posjeti njen kanjon i oproba se u raftingu na njoj. Možda su vam poznati i podaci kao što je onaj da Tara izvire pod planinom Komovi i nastaje od rijeka Opasanice i Veruše, kao i da sa Pivom čini rijeku Drinu.

Ukupna dužina rijeke Tare iznosi 146,4 km, a posljednih 25 km naročito je atraktivno za rafting i u tom dijelu se nalaze rafting kampovi, između ostalog i naš kamp - Rafting Centar Drina Tara. Temperatura rijeke u prosjeku iznosi od 7 do 10℃, čak i u ljetnim mjesecima kada je temperatura zraka 30 °C, pa se Tara smatra izuzetno hladnom rijekom. No, ovdje se nećemo baviti opštepoznatim činjenicama već nekim koje niste znali. Pa da počnemo!

1. Kanjon Tare je najdublji u Evropi

Dobro ste pročitali. Kanjon Tare je sa svojih 1333m najdublji kanjon Evrope, a drugi je najveći kanjon na svijetu odmah poslije Kanjona Kolorado u SAD.

rafting centar drina-tara, rafting tara, rijeka-tara i kanjon

Tara je isklesala sebi put kojim će teći kroz stijene i planine. Ne samo da su stranice kanjona obrasle raznom vegetacijom, pretežno četinarima, već se tu mogu naći borovi stari i do 400 godina. Zanimljiv je i podatak da se u kanjonu nalaze mnogobrojne pećine u kojima su nađeni tragovi praistorijskih ljudi, a istraživanja su utvrdila da kanjon krije oko 80 pećina.

2. Most na Đurđevića Tari dio je filmske priče

U divljoj prirodi uzdiže se grandiozna ljudska tvorevina - betonski lučni most koji predstavlja pravu arhitektonsku i turističku atrakciju. Most na Đuđevića Tari sagrađen je 1940. godine i danas predstavlja izuzetno posjećenu znamenitost ovog kraja.

Kakva je bila njegova sudbina tokom istorije? U trenutku kada je izgrađen, bio je najveći betonski lučni most u Evropi namijenjen automobilskom saobraćaju. No, ubrzo nakon otvaranja, Most na Đuđevića Tari pao je u ruke okupatora za vrijeme Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Događanja iz ratnih vremena našla su se u filmu Most (1969.) Neposredno po završetku rata, 1946. godine, Most na Đuđevića Tari je obnovljen, a 1978. korišten je za filmski set ratnog filma Snaga 10 sa Navarona (Force 10 From Navarone) u režiji Gaja Hamiltona, sa Harisonom Fordom kao jednim od protagonista.

Još jedan interesantan podatak – most je širok tek toliko da na njemu mogu da se mimoiđu jedan automobil i jedan kamion.

rafting centar drina-tara, rafting tara, most djurdjevica tara

 

3. Na Tari se dva putao održalo Svjetsko prvrenstvo u raftingu i jednom Svjetski kup u raftingu

Prvi put smo organizovali Svjetski kup u rafting 2008. godine i Svjetsko prvenstvo u raftingu na rijeci Tari 2009. Tada smo bili pioniri u organizaciji Svjetskog prvenstva i kupa, i ugostili smo više od 20 reprezentacija iz raznih dijelova svijeta. Ove godine u junu smo bili domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu čiji se takmičarski dio održavao u Banjaluci i Foči na Vrbasu i Tari. Učestvovao je 61 tim, tačnije 250 takmičara iz ukupno 22 zemlje.

Ponosni smo što je Tara zaista jedinstvena rijeka poznata po čestim i brojnim bukovima koji su povezani u kontinuitetu pa stoga predstavljaju pravi izazov za sve raftere. Upravo ovo je razlog što je rijeka Tara odabrana za najzahtevniju disciplinu Svjetskog prvenstva – spust.

rafting centar drina-tara, rafting tara, reka tara

U skladu sa pravilima Međunarodne rafting federacije (IRF) rafting takmičenja se organizuju u dvije kategorije: R4 i R6 (sa 4 i 6 vjeslača u čamcu), sa podjelom na muške, ženske i mještovite timove. Odvija se u četiri discipline: sprint, head to head (paralelni sprint, H2H), slalom i spust (downriver).

4. Voda iz rijeke Tare je toliko čista da je za piće

Bistra i smaragdna voda rijeke Tare spada u A kategoriju, pa nije ni čudo da rijeku Taru još zovu i “suzom Evrope”. Voda koja ispunjava korito rijeke Tare kristalno je čista i pitka cijelim svojim tokom!

O njenim prirodnim fenomenima kao što su slapovi, vodopadi, kaskade i bukovi ne vrijedi da napišemo ni hiljadu riječi - potrebno je posjetiti naš kraj i uvjeriti se u ove prirodne ljepote koje oduzimaju dah. I dok se gornji dio toka odlikuje nestvarno lijepim pejzažima i dubokim kanjonom, posljednjih 20-ak kilometara njenog toka posjeduje čak 22 buka koji će vam prirediti dozu adrenalina kakvu ćete još dugo pamtiti i poželjeti da se vratite po još.

rafting centar drina-tara, rafting tara, rijeka tara

5. Rijeka Tara je prirodna granica

Mnoge zbunjuje gdje se rijeka Tara tačno nalazi i gdje se odvijaju rafting aktivnosti. Naime, rijeka Tara teče kroz dvije države - Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Prirodnim putem se formira u Crnoj Gori, gdje teče najvećim delom svoga riječnog toka. Poslijednji dio toka rijeke Tare predstavlja granicu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što je čini međunarodnom rijekom.

Treba reći da se rafting odvija neometano cijelim tokom bez obzira na državne granice, jer su one ovdje čista formalnost, a i najatraktivnija dionica za rafting je 25 km u donjem toku Tare. Rafting vam je dostupan iz obe države sa obe strane.

6. Pod zaštitom je UNESCO-a

S obzirom da ispunjava čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki, rijeka Tara našla se od 1980. na listi zaštićenih područja UNESCO-a ("Svjetska baština prirodnih dobara UNESCO-a"). Veći dio rijeke, uključujući njen kanjon, pod zaštitom je kao dio Nacionalnog parka Durmitor.

rafting centar drina-tara, rafting tara, kanjon tare

Istraživanja su pokazala da je ovo područje bogato dragocjenom florom i faunom, tačnije endemskim vrstama biljaka i insekata.

7. Stanište je raznih vrsta riba

Osim za rafting Tara je pogodna i za ribolov, a dio oko Kolašina posebno je poznat kao teren za mušičarenje. Mušičarenje je metoda ribolova kod koje se koristi lagani mamac koji imitira muhu koja je sletjela na površinu vode. To se izvodi varalicom u vidu vještačke muhe i specijalnim pokretima zabacivanja najlona.

Ribe koje se mogu naći u rijeci Tari su:

  • Potočna pastrmka prosječne težine od 0,5 do 5 kg
  • Mladica prosječne težine od 15 do 20 kg
  • Lipljan prosječne težine od 0,3 do 2 kg

rafting centar drina-tara, tafting tara, rijeka-tara

Treba naglasiti da je pecanje na Tari dozvoljeno isključivo vještačkim mamcima.

I ne samo to, ovdje vam je na raspolaganju mnogo toga - obilazak prirodnih ljepota kraja oko Drine i Tare koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nudimo vam i rafting Tarom uz vođenje od strane licenciranih skipera, obilazak prave pravcate prašume, hiking, vožnju kvadovima, eko ture električnim biciklom, kanjoning, jahanje, jeep safari, airsoft… Ovdje vas očekuje svježa i zdrava domaća hrana i vrhunski specijaliteti od namirnica sa ovog podneblja pripremljeni s puno pažnje po tradicionalnim i dobro oprobanim receptima, a tu je i neizostavno druženje i provod u najvećem rafting kampu u regionu.

raftinmg centar drina tara, rafting tara, durdjevica tara most

Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)