10 najatraktivnijih prirodnih ljepota u oblasti Tare i gornjeg toka Drine

Tara je uvrštena na listu UNESCO-vih zaštićenih područja.
PLANINE, ŠUME, RIJEKE, GLEČERSKA JEZERA, VIDIKOVCI KOJI ODUZIMAJU DAH I RAZNE DRUGE LJEPOTE.

rafting centar drina-tara, rafting tara, prirodne ljepote

Svako ko je jednom posjetio oblast oko rijeka Drine i Tare poželio je da se ponovo vrati u ovaj kraj. Kanjon Tare je pravi dragulj prirode i ujedno najveći i najdublji kanjon u Evropi. Ova rijeka je plovna cijelim svojim tokom i toliko čista da se može piti, a uz to je bogata florom i faunom od kojih su mnoge vrste jedinstvene, pa nije ni čudo što je uvrštena na listu UNESCO-vih zaštićenih područja.

Osim raftinga, adrenalina, dobrog provoda ali i pravog odmora i relaksacije, ova oblast ima mnogo toga da ponudi. Planine, šume, rijeke, kotline, glečerska jezera, vidikovci koji oduzimaju dah, staze za pešačenje i razne druge ljepote i markantni reljefni oblici koje je stvorila priroda poput pećina, klisura, stijena i vodopada nalaze se u NP Sutjeska i NP Durmitor. Šta obići u oblasti Drine i Tare? Koje atraktivne lokacije obavezno posjetiti kada dolazite na rafting u Rafting Centar Drina Tara?

Zelengora i njena jezera

Pitoma, zelena i nepregledna, puna pašnjaka i livada, ukrašena "gorskim očima" takva je planina Zelengora. Na njoj će vas sačekati bistra voda iz čak osam jezera u kojima se ogledaju planine i četinarske šume – Gornje i Donje bare, Kotlaničko, Orlovačko, Štirinsko, Borilovačko, te Crno i Bijelo jezero. Zelengora je prava oaza za ljubitelje prirode, budući da je prošarana pristupačnim stazama za šetače, bicikliste i planinare.

rafting centar drina-tara, rafting tara, prirodne ljepote, Zelengora

Pohod na planinu Zelengoru moguć je preko Tjentišta, zatim živopisnim kanjonom Sutjeske, preko Čemernog ka Orlovačkom jezeru, a u našoj režiji možete poći na 4x4 Jeep foto safari i obići sve ove dragulje prirode za nekoliko časova, predahnuti na vidikovcima i fotografisati ove prelepe prizore. Orlovačko jezero i jezero Donje bare bogata su ribom, pa osim turista privlače i strasne ribolovce. Zelengora je idealna za porodični, aktivni odmor ispunjen planinarenjem, šetnjom i ribolovom.

Rijeka Hrčavka i rijeka Sutjeska

Kanjon rijeke Hrčavke u potpunosti je istražen tek nedavno, tako da od 2014. počinju komercijalne ture po njemu. U rijeku Hrčavku se ulijevaju mnogobrojne rijeke i potoci, bogata je pastrmkom, a sastoji se od raznih kaskada i slapova.

Rijeka Sutjeska je dugačka 36 km tekući kroz dolinu, a jednim svojim dijelom i kroz klisuru sa strmim, gotovo vertikalnim stranama, koje se uzdižu do 1000m. U njenoj dolini se odigrala jedna od najtežih bitaka u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima, a u čast poginulima tokom Bitke na Sutjesci podignut je memorijalni kompleks Dolina heroja na Tjentištu koji takođe možete posjetiti.

Prašuma Perućica

Da li ste znali da kod nas postoji prava pravcata prašuma? Ovaj jedinstveni rezervat prirode je posljednja očuvana prašuma u Evropi i smatra se da je stara čak 20000 godina! Posjeta prašumi Perućici kroz njenu gustu i zaštićenu šumu moguća je samo uz pratnju obučenih vodiča. Tu se može naći i drveće staro oko 300 godina i visoko 50m, a u pitanju je očuvana i netaknuta divljina jer se čovjek nikada nije uplitao u prirodne procese i životni ciklus biljaka i životinja kojima je Perućica stanište.

rafting centar drina-tara, rafting tara, prirodne ljepote, prasuma perucica

Iskonska priroda koja krije više od 170 vrsta drveća, 9 vrsta detlića, dom je i divljim životinjama kao što su medvjed, srna, ris, divlja mačka, slijepo kuče, vuk, lisica, jazavac...

Grandiozni vodopad Skakavac

U srcu prašume Perućice, u gustom pokrivaču od bukve i smreke, obrušava se vodopad Skakavac sa više od 75m. Skakavac predstavlja najviši vodopad u Bosni i Hercegovini i zaista je čarobno mjesto koje treba posjetiti.

rafting centar drina-tara, rafting tara, prirodne ljepote, prasuma perucica, vodopad skakavac

Dok posmatrate kako potok Perućica seče prašumu i pada između dvije strme padine Maglića, prelazeći iz gornje u donju dolinu u vidu kaskade, obrušavajući se preko velikog krškog krečnjačkog grebena, izoštriće vam se sva čula.

Manita vrela i Šipčanica

Manita vrela su jedna od atrakcija na koju će vam vaš skiper ukazati tokom raftinga Tarom i ujedno je i jedan od najljepših vodopada u kanjonu Tare. Vodiči tokom rafting tura nerijetko sprovedu čamac ispod vodopada što predstavlja svojevrstan doživljaj, a cijela posada bude “kao pod tušem.”

rafting centar drina-tara, rijeka tara, vodopad sipcanica

Na mjestu gdje se rijeka Šipčanica ulijeva u rijeku Taru postoji pješčana plaža i vodopad. Na ovom bajkovitom mjestu možete zastati i fotografisati se u nestvarnom okruženju.

Gorostasne planine Maglić i Volujak

U mističnoj magli po kojoj je i dobio ime uzdiže se Maglić, najviši vrh Bosne i Hercegovine sa svojih 2 386m. Maglić je omiljena destinacija planinara, ljubitelja uspona i avantura. Ukoliko i vi spadate u poklonike alpinizma, uspon na veličanstveni Maglić je nešto što se ne propušta. Nakon višečasovnog pješačenja, penjanja i umora dočekat će vas pogled koji vrijedi planinarskog izazova - pred vama će se prostrijeti spektakularan pogled. Planine Zelengora, Volujak, Bioč, trnovački Durmitor i Trnovačko jezero u obliku srca nezaboravna su slika koju ćete pamtiti.

Velelepna planina Volujak dio je masiva Maglić-Volujak-Bioč i oduvjek je predstavljao graničnu planinu - danas između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a nekada između Turske i Austro-Ugarske monarhije.

rafting centar drina-tara, rafting tara, prirodne ljepote, trnovacko, jezero, aktivni odmor

I kao u nekom amfiteatru, između planina Volujak, Maglić i Bioč, smješteno je zadivljujuće čisto i bistro Trnovačko jezero.

Ušće Pive u Taru

Spajanjem rijeka Pive i Tare nastaje rijeka Drina. Upravo je ovo područje ušća Pive i Tare kod Šćepan polja oko 6km uzvodno od mjesta gdje se nalazi naš kamp Rafting Centar Drina Tara i tačka koju ćete proći ako se uputite na rafting turu.

Bukovi i brzaci, hučanje i prijatan šum rijeke, te boja vode koja na nekim mjestima prelazi iz modroplave u smaragdnu, pa čak i tirkiznu u koju se sliva boja zelene šume i plavog neba učiniće da zaboravite na sve brige i probleme.

Pivsko jezero

Da li ste znali da je Pivsko jezero zapravo rezervoar pitke vode? Ono predstavlja najveće veštačko jezero u Crnoj Gori nakon Skadarskog, atraktivno je za ribolov, krstarenje i mirnije sportove na vodi. Nalazi se u opštini Plužine, nevjerovatne je ljepote i nudi uživanje u pogledu i rajski mir.

Vodopad Bajlovića sige skriven unutar pećine

Vrelo Bajlovića sige je izvor na lijevoj obali Tare odnosno vodopad koji se obrušava sa visine od oko 30 metara i koji se napaja iz izvora u pećini zvanoj Bučevica. Vodopad se može vidjeti samo kada se pođe na rafting Tarom. Iz njega istječe više stotina litara u sekundi!

rafting centar drina-tara rafting tara, prirodne ljepote, Bajlovića sige vodopad

Durmitorski prsten

Kanjonom Sušice pa sve do Žabljaka, ovo je izlet koji se ne propušta. Kružno putovanje omogućava vam da vidite sve – i najviše vrhove planina, i kanjon Tare i prostrane visoravni. S obzirom da je put cijelom trasom asfaltiran i da njegova dužina iznosi 84 km, možete se opredijeliti za Jeep safari, a ako ste u kondiciji i posjetu ovom kraju planirate u toplijim mjesecima, Durmitorski prsten možete obići i biciklom.

Vidikovci i pejzaži se smjenjuju i pojavljuju iza svake okuke i na svakom koraku. Raskošno, divlje, krševito i puno boja, ovo je tura koju treba doživjeti, jer nema riječi koje bi je opisale.

Nacionalni park Sutjeska u opštini Foča (BiH) rijedak je biser Balkana i čitave Evrope po svojoj raznolikosti prirodnih ljepota koje su nam ostale u nasljeđe i koje ćemo, ako je budemo čuvali s pažnjom i ljubavlju ostaviti za neke buduće generacije. Neke od njih možete obići s kopna, pešačenjem i planinarenjem, a neke sa vode, tokom splavarenja. Najpotpuniji i najuzbudljiviji način da vidite kanjon Tare svakako je i kanjoning namjenjen za one neustrašive i željne avanture. Kad ste već tu, bilo bi šteta da propustite sva ova skrivena blaga.

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)