Rijetke i ljekovite biljke u NP Sutjeska

Preko 2600 registrovanih biljaka.
HAJDUČKA TRAVA - SVOJE NAUČNO IME DUGUJE STAROGRCKOM MITOLOŠKOM JUNAKU AHILU, KOJI JE LIJEČIO SVOJU VOJSKU OVOM BILJKOM..

Ljekovite I rijetke biljke u Nacionalnom parku Sutjeska

Flora Nacionalnog parka Sutjeska je veoma raznovrsna i u današnje vrijeme se i dalje se istražuje.. O tome koliko je raznovrsna govori podatak da na ovom terenu ima 2600 registrovanih biljaka, od kojih je dosta rijetkih, endemskih, ljekovitih..

Veliki broj ljekovitih biljaka u ove krajeve privlači sve više prirodnjaka, ljubitelja prirode i ovog vida medicine. U ovom tekstu ćemo vam prestaviti samo nekoliko njih (njihova dejstva, porijekla imena, zanimljive priče iz naroda), za koje vjerujemo da će vas zainteresovati da posjetite ovaj jedistveni nacionalni park u Evropi.

Da krenemo od biljke koja je danas jako popularna širom svijeta, a to je:


Narcis ili sunovrat (lat. Narcissus poeticus)

narcisOd nekoliko različitih vrsta ovaj je najrasprostarnjeniji. Jako je lijepog mirisa a se koristi kao parfemska esencija. U stvari, njegova esencija je jedna od najzastuljenijih u industriji parfema. Ime "Narcissus" dolazi od grčke rijeci narkao (opiti, omamiti), jer cvijet ima alkaloid s narkotičkim djelovanjem.

Narcis je bio lik iz grčke mitologije. U Ovidijevoj verziji mita, u Metamorfozama, piše da se jedna djevojka zaljubila u Narcisa, ali on ju je odbio kao i sve ostale. Molila se bogovima da Narcis pati od neuzvraćene ljubavi , baš kao što je on učinio svima ostalima. Molitvu je uslišala boginja Nemezida te ga proklela da se zaljubi u vlastiti odraz. Na posljetku Narcis umire slomljenog srca te dospijeva u Had gdje ga zauvijek muči njegov odraz u rijeci Stiks..


Divlja orhideja (lat. Anacamptis morio)

divlja orhidejaPoznata u narodu kao salep. Riječ je arapskog porijekla i znači “lisičje kuglice", jer imaju dva gomolja, i od davnina se koristi kao afrodizijak. Strogo je zabranjeno branje širom Evrope, pa su najveći izvoznici Turska i Iran.


 


Iva (lat. Teucrium montanum)

Jako je rijetka i može se naći na nadmorskim visinama od preko 1000m (3300 ft.). U narodu postoji izreka: "Trava iva od mrtvog pravi živa!". Koristila se za liječenje fizičkih i mentalnih oboljenja. Prvi dio latinskog imena, teucrium, se odnosi na ilirsku kraljicu, Teutu, koja je liječila svoj artritis kupkama čiji je glavni sastojak bila ova trava.

Iva sadrži prirodni hloroform, sredstvo za omamljivanje, pa otuda takav učinak..


Kantarion (lat. Hypericum perforatum)

Kantarion je modulator gama-amino buterne kiseline (GABA), pa se čaj koristi kao anksiolitik i antidepresiv. U većim koncentracijama je lovac na slobodne radikale i ispoljava antivirusno dejstvo. Njegove dvije aktivne supstance hipericin i hiperforin popravljaju raspoloženje, pa se koristi u liječenju blage do umjerene depresije, pokazujući slično djelovanje kao Celexa (escitalorpram),popularni SSRI antidepresiv.

***Ove aktivne komponente su slabi inhibitori MAOa i MAOb pa samim tim povećavaju koncentracije serotonina, dopamina i noradrenalina. Ujedno je i GABA modulator. Biljka je otrovna za životinje***


Valeriana, u narodu poznata kao odoljen (lat. Valeriana officinalis)

Uobičajena je u Evropi, dijelovima Azije kao i Sjevernoj Americi. Koristi se vec 5000 godina kao sredstvo za umirenje i uspavljivanje. Korijen je ljekoviti dio biljke i veoma je neprijatnog mirisa,ali su cvjetovi prijatnog mirisa, pa se koriste za parfemske esencije.

***Parcijalni je agonist GABA-e,otuda njen sedativni učinak****


Uva ili medvjeđe grožde (lat. Arctostaphylus uva ursi)

Od davnina se koristi kao lijek za genito-urinarne infekcije. Arctostaphylus se odnosi na Arktik, jer je moguće naći je i tu. Praktično je neuništiva, a Indijanci je koriste kao dio lule mira jer vrde da posjeduje halucinogena svojstva. Lišce se puši kod glavobolja, ali je ovaj vid upotrebe ilegalan u USA, zbog narkotickih efekata biljke, pa je upotreba strogo regulisana.


Divizma (lat. Verbascum phlomoides)

Dobro poznat lijek za plućne bolesti. Indijanci koriste sjeme kao paralitički otrov za ribe, zbog visokog nivoa saponina koji djeluju omamljujuće na ribe. Naime, dovoljno je sakupiti sjeme i staviti u miran dio rijeke i sačekati da hemikalije počnu djelovati..


Divlji origano ili vranilovka ili divlji majoran (lat. Origanum vulgare)

Djeluje na preko 25 vrsta bakterija kao i na gljivice. Origanum vulgare je dobio naziv od grčkih rijeci oros-brdo i ganos-nakit. Krasi brda, te je tako postao “brdski nakit”.

Mitologija kaže da je prvi origano posadila boginja ljubavi Afrodita.


Hajdučka trava ili ranjenik (lat. Achillea millefolium)

Svoje naučno ime duguje starogrckom mitološkom junaku Ahilu, koji je liječio svoju vojsku ovom biljkom. Naime,ako je postojala rana koplja ili strijele, krvarenje bi stalo ako se pospe prah ove biljke.


Žuti i ljubičasti tigrasti ljiljan (lat. Lillium tigrinum lancifollium)

Rasprostranjen je na Dalekom istoku, gdje ga uzgajaju kao hranu. U japanskoj tradicionalnoj medicini ga koriste ako neko pokazuje znake agresivnosti. Jeste, cijela biljka je jestiva, ali je polen otrovan i i izaziva pospanost i mučninu.

ljiljani

Proljetni encian (lat. Gentiana verna)

encianVjesnik je proljeća, odnosno prvi cvijet koji se pojavi posle snijega. Kosmopolitska je biljka, može se naći na svim meridijanima, ali je jako rijetka. Prilično je iskorijenjena jer se koristi kao aperitiv i tonik pa je strogo zabranjeno brati je u Evropi. Žene u starom Rimu su njom bojile odjeću.

 


Čekamo vas na proljeće da zajedno gledamo ove jedinstvene biljke!

Hvala za tekstu našem vodiču Draganu Boškoviću.

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

2 Komentara

  1. Orhideja je prelepa biljka sama po sebi, ljudi cesto gledaju samo izgled cveta i listova i zanemaruju da se u prirodi nalazi lek mnogim problemima.

  2. Jako lepa priča iz koje može da se nauči svašta zanimljivo. Vidimo se na leto :)

Ostavite komentar