Nacionalni Park Sutjeska - Via Dinarica

U NP Sutjeska se nalazi jedina prašuma u Evropi, Perućica.
NACINALNI PARK SUTJESKA IMA MNOGO TOGA DA PONUDI, TOLIKO RAZLIČITIH STVARI ZA OBIĆI I ZA RAZLIČITE AKTIVNOSTI U PRIRODI!

zelengora

Naš Rafting centar Drina-Tara (kamp sa bungalovima, restoranom i svim ostalim sadržajima) nalazi se na granici dva nacionalna parka, NP Sutjeska i NP Durmitor. Samo par stotina metara od nas, preko rijeke, je granica NP Sutjeska.

Nalazimo se na samom izlazu iz kanjona Tare i na završnoj tacki svih rafting tura. Kakvu god rafting turu da odaberete u kanjonu Tare, završetak spusta će biti u našem Rafting centru.

Nacionalni Park Sutjeska

NP Sutjeska ima mnogo toga da ponudi, toliko različitih stvari za obići i toliko aktivnosti u prirodi da je to prava rijetkost i neprocjenjivo prirodno bogatstvo!

U NP Sutjeska se nalazi jedina prašuma u Evropi, Perućica. Kroz sredinu Perućice protiče Perućički potok, riječica koja u jednom dijelu čini vodopad Skakavac koji je visok oko stotinu metara. U Perućici, kao i na cijelom području NP Sutjeska živi veliki broj endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Na ovom području sjevera Hercegovine i vododjelnice između jadranskog i crnomorskog sliva klime se sudaraju i doprinose jos većoj raznovrsnosti živog svijeta. U Perućici nalazimo stabla stara po više stotina godina, pojedina stabla dostižu visinu od preko 60 pa čak i 70 metara.

Na teritoriji NP Sutjeska se nalazi i planina Maglić koji je najviši vrh BiH sa 2386 m nadmorske visine. Po lijepom vremenu se sa Maglića vidi Jadransko more. Vrh Maglića je izuzetno atraktivan za uspon, planinarenje i, uz prelijepo Trnovačko glečersko jezero, je najpopularnija destinacija za hiking za goste našeg Rafting centra.

Osim 4x4 ture sa pješačenjem u Perućicu, hikinga na Trnovačko jezero i Maglić, naši gosti često odabiru i 4x4 safari ture na Zelengoru koja je takođe u sastavu NP Sutjeska. Zelengora je prelijepa zelena planina, možda i najljepša planina Dinarskog sistema. Posebno je zanimljiva jer se na njoj nalazi čak 9 kraških jezera. Od sezone 2017 ćemo nuditi i ATV quad ture na području kanjona Tare i NP Sutjeska a posebno Zelengore koja je idealna za upravo ovakve ture.

 

Tjentište sa svojom bogatom istorijom 2. svjetskog rata, ali i mnogo starijom istorijom, naročito nastanka prvih srpskih država upravo na ovom prostoru, je takođe izuzetno zanimljivo posjetiti. Prije posljednjeg rata, Tjentište je u bivšoj Jugoslaviji predstavljalo jedno od glavnih turističkih mjesta. Na Tjentištu postoji otvoreni bazen koji je u trenutku izgradnje bio najveći otvoreni bazen Evrope, a i danas je sa 16.000 kvadratnih metara jedan od najvećih. Rijeka Sutjeska je raj za ljubitelje ribarenja na brzim planinskim riječicama. Kanjon Sutjeske sa Vratarom kroz koji je prolazio Dubrovački put ''Via Ragusa'' predstavlja zaštitni znak NP Sutjeska.

Na području NP Sutjeska se takođe nalazi i kanjon rijeke Hrčavke. Uzak, teško pristupačan, sa mnogim vodopadima, bazenima i prirodnim atrakcijama je fantastična destinacija za kanjoning. Vodiči Rafting centra Drina Tara su lično markirali dva dijela kanjona na kojima već nekoliko godina nudimo najatraktivniji kanjoning na Balkanu. Kanjoning ture su sve popularnije a traju najmanje cijeli dan za jedan dio kanjona koji odaberete.

Nacionalni Park Sutjeska je dosta manje poznat od NP Durmitor, naročito ako posmatramo šire, na nivou kontinenta ili globalno. Ipak, ko god je posjetio ove predjele zna da je NP Sutjeska nezasluženo manje poznat ali sa druge strane to doprinosi očuvanju baš onih stvari zbog kojih pravi zaljubljenici u prirodu i dolaze ovdje.

Nacionalni Park Durmitor

Nacionalni Park Durmitor je veoma poznat i uglavnom preplavljen turistima, jer je dosta medijski pokriven i o njemu se puno zna. NP Durmitor u posljednje vrijeme zbog toga čak možda i malim dijelom gubi nešto od svojih draži jer je vec ispresijecan asfaltnim putevima i dostupan je veoma lako svakome ko može neke od najljepsih dijelova parka posjetiti obicnim automobilom. Nacionalni park Durmitor je najpoznatiji po kanjonu Tare koji se nalazi na svjetskoj listi UNESCO po čak tri osnova, i to kao hidrološki, geološki i biološki fenomen.


Zanimljivost je da je Nat Geo Traveller u okviru programa ''Travellers 21 Best of the World'' objavio listu najboljih svjetskih destinacija za 2017. godinu. Jedna od tih destinacija je ''Via Dinarica'' na zapadnom Balkanu, a perjanica ove destinacije je upravo NP Sutjeska sa Maglićem, Perućicom, Zelengorom, kanjonom Tare i svojom bogatom istorijom.

AKO TRAŽITE ISTINSKU DIVLJINU I NETAKNUTU PRIRODU, FENOMENALNE STAZE ZA HIKING, PLANINARENJE, JEDINSTVENE PREDJELE ZA JEEP 4X4 SAFARI TURE, ATV TURE, MOGUĆNOST DA VIDITE ENDEMSKE VRSTE U PRIRODNOM STANIŠTU, UŽIVANJE U AUTENTIČNOJ GASTRONOMIJI, ONDA JE BEZ IKAKVE SUMNJE POSJETA NACIONALNOM PARKU SUTJESKA SA ORGANIZACIJOM I VODIČIMA RAFTING CENTRA DRINA-TARA NAJBOLJE ŠTO MOŽETE ODABRATI NA BALKANU!

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)