Sve što ste htjeli da znate o kanjoningu

Adrenalinska avantura u veličanstvenom prirodnom okruženju!
KANJONING JE SPORTSKA ADRENALINSKA AKTIVNOST I NAJBOLJI NAČIN DA SE KANJON ISTRAŽI U POTPUNOSTI I U SVOJ SVOJOJ LJEPOTI.

rafting centar drina-tara, rafting tara, canyoning, kanjoning

Čuli ste za kanjoning, ali niste baš sigurni šta on podrazumijeva? S obzirom da u našoj ponudi za aktivni odmor u Rafting Centru Drina-Tara imamo jednodnevne ili višednevne odlaske na kanjoning, htjeli smo u narednim redovima da vas uputimo više u ovu outdoor aktivnost koja predstavlja pravu avanturu.

Kanjoning (canyoning, u SAD canyoneering) predstavlja sportsku adrenalinsku aktivnost i najbolji način da se kanjon istraži u potpunosti i u svoj svojoj ljepoti. A kako istražiti jedan kanjon i sve njegove tesnace, litice, stijene, pećine i rijeku koja kroz njega huči? Za sportsko istraživanje divljih kanjona potrebne su razne tehnike i metode. Pogledajmo kako sve to izgleda.

rafting centar drina tara, rafting tara, canyoning, kanjoning

Šta obuhvata kanjoning?

Za razliku od odlaska na rafting i kanuing (canoeing), za odlazak na kanjoning ne koriste se čamci, već sve prepreke prelazite na svojim nogama. Zamislite sebe kako prolazite kroz kanjone i uske klance sa mnogobrojnim padinama, izrezbarenim zidovima kanjona, slapovima i vodopadima spektakularne ljepote, ponekad plivajući, na nekim mjestima roneći, pješačeći i penjući se uz stijene, preplivavajući rijeku, pa čak i skačući u nju sa velike visine? Upravo ovo iskustvo donosi kanjoning – u nekim segmentima su potrebne i alpinističke kuke i konopci da bi se sve prepreke savladale. Kanjoning nudi ponešto za svakoga.

canyoning, kanjoning, rafting centar drina tara, rafting tara

Istorijat kanjoninga

Može se reći da je kanjoning započeo još kasnih 1800-ih ili ranih 1900-ih, u želji avanturista da stignu do najskrivenijih mjesta na planeti. Rodio se iz želje za osvajanjem ne samo najviših vrhova, već i manje dostupnih mjesta u pristupačnom svijetu, pa su tako i riječna korita takođe bila veoma atraktivan cilj. No, zbog toga što je većina strmih i neistraženih puteva bila teško dostupna, postojale su velike nepremostive preprijeke između dijelova rijeke i litica, pa je usljed nedostatka savremene opreme i nepoznavanja tehnike bilo gotovo nemoguće savladati ih. Tek 50-ih i 60-ih godina kanjoning je počeo da postaje ozbiljniji sport. Od tada je razvijena specijalna oprema zahvaljujući specifičnoj tehnologiji. Tek prije 15-20 godina izmamio je avanturiste da istražuju rijeke, klisure i druge dijelove prirode koji se obično smatraju nepristupačnim i postaje avanturistički sport koji stiče sve veću popularnost.

Kanjon Nevidio - čudo reljefa našeg regiona

Kanjon Nevidio je poznata kanjoning destinacija još od 1965. i sama tura je veoma popularna i komercijalizovana. Nevidio se nalazi u Crnoj Gori i udaljen je 80km od našeg Rafting Centra Drina-Tara, pa do njega dolazimo terenskim vozilima ili po izboru možete stići do njega sopstvenim prevozom. Da biste prošli cijelu turu potrebno je 2-3 h. Kanjon Nevidio omogućava vam odličnu pristupačnost, odlikuje se dobrim tipom kamena i glatkim stijenama niz koje se možete spuštati. Čini savršeni spoj svega što je potrebno za uzbudljiv kanjoning: usponi, skokovi, kristalno čista voda, “vodeni tobogani”, slapovi i savršena mjesta za plivanje.

Kanjon Hrčavke - veličanstven i pun avantura

Kanjon Hrčavka jedan je od najgrandioznijih divljih kanjona u Evropi i mnogo manje poznat i istražen, a time i zahtjevniji od kanjona Nevidio. Nalazi se u nacionalnom parku Sutjeska i obiluje dubokim zasjecima, vodopadima i prirodnim bazenima. Ovdje ćete moći da isprobate kako to izgleda spuštati se niz prirodne vodene tobogane, skakati u vodu, šetati, penjati se uz strmine i plivati u tirkiznoj vodi. Kanjon rijeke Hrčavke nudi bezbroj mogućnosti i kombinuje mnogo toga.

rafting centar drina tara, rafting tara, canyoning kanjoning, kanjon hrcavke

Šta da očekujete ako se upustite u avanturu istraživanja kanjona Hrčavka? Najpre treba reći da je za obilazak ovog kanjona potrebna prosečna fizička sprema i da je kanjoning potpuno siguran zahvaljujući našim profesionalnim vodičima. Očekujte prirodu od koje zastaje dah, mnogo klizanja u najbistriju vodu koju ste ikada vidjeli, mnogo skokova, plivanja, šetanja, penjanja uz strme stijene i adrenalina. Samo gosti našeg Rafting Centra Drina-Tara imaju ekskluzivnu priliku da prođu kroz kanjon Hrčavka, nedovoljno istražen i netaknut u svojoj prirodnoj ljepoti i divljini. Možemo se pohvaliti i time da su naši vodiči bili prvi koji su markirali trase kojima se prolazi kroz kanjon rijeke Hrčavke.

Kome je namjenjen kanjoning?

Kanjoning je namenjen svakome ko je u normalnoj fizičkoj kondiciji, nema strah od vode, uskog prostora ili visine i u stanju je da prelazi prepreke šetanjem, provlačenjem, skakanjem i preplivavanjem u trajanju od nekoliko časova.

Koji su mogući rizici kanjoninga? Kada se pojedinac sam upusti u ovakvu avanturu, opasnosti su mnogobrojne, a s obzirom da su kanjoni smešteni u divljini i udaljeni od civilizacije, ugroženi ne može da pozove pomoć. Pretnju predstavlja iznenadni povišeni vodostaj, poplava, nepredviđena dubina rečnog korita, virovi i sl. Sve ovo naravno ne dolazi u obzir u grupnom i organizovanom odlasku na kanjoning u aranžmanu respektabilnog centra kao što je Rafting centar Drina Tara, jer naši vodiči znaju kad je dobro ići, kojim trasama i poseduju sva tehnička znanja i veštine.

Kakva je oprema potrebna za kanjoning?

Za kanjoning vam je potrebno odijelo od neoprena, kaciga, sigurnosni prsluk i u specijalna neoprenska obuća. Svu ovu najsavremeniju opremu vrhunskog kvaliteta dobićete pre odlaska na kanjoning u našem Rafting Centru Drina-Tara.

Ako ste početnik u kanjoningu, pre svega je važno da imate uz sebe iskusnog vodiča koji će vas uputiti kako da pravilno skliznete, kako da se spustite, gdje je najbolje mjesto da se provučete između stijena, kako izgleda pravilan i bezbedan skok, itd.

rafting centar drina tara, rafting tara, canyoning kanjoning, kanjon hrcavka

Koje su prednosti kanjoninga?

Osim boravka na svježem vazduhu i uživanja u adrenalinskoj fizičkoj aktivnosti, kanjoning će vam doneti i:

  • Istraživanje mjesta kakva još niste vidjeli
  • Upoznavanje sa novim ljudima sličnih interesovanja
  • Doživećete avanturu u društvu naših iskusnih vodiča
  • Imaćete uspomenu za cijeli život
  • Pomerićete svoje granice i prevazići strahove; učvrstićete svoje liderske sposobnosti
  • Isprobaćete jedan fascinantan sport u veličanstvenom prirodnom okruženju

rafting centar drina tara, rafting tara, canyoning kanjoning, kanjon hrcavka

Ako ovo zvuči kao prava avantura za vas, pogledajte naše ponude, a aktivni odmor po svojoj želji možete kreirati kombinovanjem raznih aktivnosti koje nudimo poput raftinga, hikinga, jeep safarija, vožnje kvadovima po nestvarno lijepim predjelima, a tu je i jahanje, e-bike ture, airsoft i još mnogo toga. Izađite iz svoje zone komfora i prepustite se avanturi koju ćete dugo pamtiti. Na kanjoningu i raftingu kod nas su zabava i nezaboravan provod zagarantovani!

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)