Kako se pripremiti za rafting na Tari i Drini - savjeti i preporuke

Tokom raftinga ćete biti zaštićeni neoprenskom odjećom.
RAFTING JE AKTIVNOST KOJA MOŽE BITI VRLO UZBUDLJIVA I POMALO ZAHTJEVNA, ALI TO NE ZNAČI DA TREBATE BITI PREPLAŠENI.

rafting centar drina-tara, rafting tara, kako se pripremiti za rafting na tari i drini

Rafting na Tari i Drini je nezaboravno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha. Ali prije nego što se upustite u ovu avanturu, važno je da se dobro pripremite kako biste maksimalno uživali u svemu što prelijepa priroda i ova uzbudljiva aktivnost imaju da ponude. Bilo da dolazite sami, sa grupom prijatelja, društvom sa posla ili porodicom, osigurajte sebi i svojoj ekipi provod i uživanje tako što ćete biti spremni za ono što vas očekuje.

U nastavku vam donosimo savjete i preporuke koje će vam pomoći da se što bolje pripremite za rafting avanturu na Tari i Drini.

Odaberite pouzdan i licenciran rafting centar

Prilikom traženja organizatora rafting aranžmana, postavite im pitanja i provjerite koliko su profesionalni. Obavezno se raspitajtajte koju vrstu obuke imaju njihovi vodiči. Odabir profesionalnog organizatora osiguraće da se slijede pravila i da bezbednost bude na najvišem nivou.

Naš Rafting Centar Drina Tara može se pohvaliti dugogodišnjim iskustvom kao prvi registrovani klub za rafting na ovom području i pionir sportskog raftinga. Dugi niz godina se bavimo avanturističkim turizmom i kroz naš kamp je prošlo nebrojeno mnogo zadovoljnih gostiju. Naši skiperi koji će vas voditi tokom raftinga su odrasli na ovim vodama, a ujedno su i aktivni takmičari u našem klubu. Mi smo pokretači i stalni organizatori otvorenog prvenstva Bosne i Hercegovine R6 u raftingu na rijeci Ćehotini, svjetskog rafting kupa na rijeci Tari i drugih događaja poput škola raftinga. Takođe smo članovi Rafting saveza BiH i ranije smo bili članovi odbora za rafting Kajak kanu saveza BiH. Nudimo vam smještaj u preko 120 bungalova (400 ležajeva), vrhunsku hranu i aktivnosti po vašoj želji.

Preuzmite odgovarujuću opremu i prilagodite odjeću vremenskim uslovima

Prije nego što krenete na rafting, proverite kakvo će biti vrijeme. Pojedine oblasti pokraj rijeka Tare i Drine su dosta hladne, tako da je važno da se dobro obučete kako biste bili zaštićeni od hladnoće. Ovdje najviše mislimo na period nakon završene ture raftinga. U planini tokom večeri temperature mogu biti niske čak i u proljetnim i ljetnim mjesecima, pa je poželjno poneti slojevitu odjeću kao i vodootporne jakne, kabanice, udobne i nepromočive cipele za hiking, itd. Za ljetne mjesece ponesite naočale za sunce i kremu sa zaštitnim faktorom od UV zračenja, jer na visokoj nadmorskoj visini sunčevi zraci znaju biti jaki.

Tokom samog raftinga ćete svakako biti zaštićeni neoprenskom odjećom. Posle raftinga ćete se istuširati toplom vodom i osušiti se, ali ne dozvolite da vam to što niste poneli toplu garderobu pokvari druženje. Ima još mnogo toga što možete vidjeti i doživjeti kao i raznih aktivnosti na otvorenom koje za vas možemo organizovati.

rafting centar drina-tara, rafting tara, kako se pripremiti za rafting na tari i drini, oprema

Rafting oprema se dobija od organizatora rafting ture odnosno u našem Rafting Centru Drina Tara. Odgovarajuća profesionalna oprema osiguraće da rafting tura protekne bezbjedno, a u nju spadaju neoprenske odeća i obuća, sigurnosni prsluk, kaciga za rafting i anorak ili šuškavac u kišovitim i izuzetno hladnim vremenskim uslovima.

Kada smo već spomenuli prsluk, on mora biti pravilno podešen da bi ispunio svoju funkciju. Sve kopče moraju biti zakopčane i prsluk bi trebao biti pripijen uz vaše tijelo tako da možete disati, ali da se ne može podići preko vaše glave. Ako niste sigurni da ste pravilno obukli sigurnosni prsluk, obratite se vodiču da on prilagodi vaš prsluk.

Oprez ali ne i strah

Rafting je aktivnost koja može biti vrlo uzbudljiva i zahtjevna, ali to ne znači da trebate biti preplašeni. Potrebno je biti oprezan i biti svjestan mogućih rizika, ali istovremeno se pripremiti i psihološki za izazove koji vas čekaju. Važno je vjerovati u svoje sposobnosti i uživaćete u avanturi.

Kod raftinga, timski duh i timski rad su ključni elementi. Potrebno je pažljivo slušati instrukcije skipera i postupati u skladu s njegovim uputama kako bi se osigurala sigurnost i užitak za cijelu ekipu. Takođe je važno biti otvoren za suradnju s ostalim učesnicima i razviti povjerenje u svoju grupu kako bi se savladali izazovi koje može donijeti ovaj sport.

Ishrana bogata proteinima i ugljenim hidratima

Rafting je fizički naporna aktivnost, tako da je važno da svom organizmu obezbjedite dovoljno hrane i vode kako biste imali dovoljno energije. Važno je da održavate hidriranost tokom cijelog dana. Prije raftinga, pojedite obrok bogat proteinima i ugljenim hidratima, za šta ćemo se takođe mi pobrinuti. Hrana sa našeg bogatog menija iz lokalnog uzgoja i po tradicionalnim receptima zadovoljiće sve ukuse i apetite – obroci u našem kampu su nešto što svi gosti pamte i što se prepričava.

rafting centar drina-tara, rafting tara, hrana na raftingu, teletina ispod saca

Rafting na Tari i Drini je jedna od najpopularnijih outdoor aktivnosti koja privlači brojne ljubitelje prirode i adrenalina. Ova avantura će vas odvesti na nezaboravno putovanje kroz netaknutu prirodu i brze vode planinskih rijeka. Poseban izazov je proljećni rafting koji nudi i najviše uzbuđenja, nova rafting sezona je počela - osigurajte svoje mjesto na vrijeme i uživajte u raznim popustima i pogodnostima.

Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

0 Komentara

Ostavite komentar