Specijaliteti koji vas očekuju na raftingu Tarom

Lokalni uzgoj i autentično gastronomsko zadovoljstvo.
MNOGI GOSTI KAŽU DA IM JE UPRAVO HRANA NA RAFTINGU OSTAVILA NAJJAČI UTISAK I DA BI SE ZBOG NJE UVIJEK PONOVO VRATILI.

rafting centar drina-tara, rafting tara, hrana na raftingu

Na putovanjima i obilascima nekog podneblja uvijek želimo da probamo autentične ukuse tog kraja koji smo posjetili, pa sliku o toj oblasti gradimo i putem čula ukusa. Sve se veća važnost pridaje zdravoj, organskoj hrani kako u svijetu, tako i kod nas. Hraniti se zdravo, unositi namirnice punog ukusa, gajene na maloj udaljenosti od mjesta na kojem se konzumiraju, iz lokalnog uzgoja, bez tretiranja hemikalijama i dodatka aditiva postalo je privilegija i ideal kojem se teži.

Srećom, mi imamo taj blagoslov da u našem kraju u blizini Foče, a oko rijeka Tare i Drine obilujemo hranom biljnog i životinjskog porijekla iz prirode savršene čistoće, kao i sačuvanom bogatom tradicijom pripreme hrane po starim receptima.

Da vas kod nas u Rafting Centru Drina Tara ne očekuje samo rafting, već i pravo gurmansko i hedonističko iskustvo uvjerićete se kada dođete kod nas. Mnogi gosti kažu da im je upravo hrana na raftingu ostavila najjači utisak i da bi se zbog nje uvijek ponovo vratili. Pogledajmo kakvi vas to kulinarski specijaliteti očekuju na raftingu Tarom.

Lokalni uzgoj i autentično gastronomsko zadovoljstvo

Lokalni uzgoj podrazumeva zdrav i ekološki pristup koji znači da je hrana uzgojena u krugu od najviše 100 km. Lokalna hrana je praćena lancem snabdjevanja posve drugačijim od sistema velikih supermarketa. Pokreti lokalne hrane imaju za cilj da podrže i povežu male proizvođače hrane i potrošače u istoj geografskoj regiji, da razviju samoodržive mreže hrane i utiču na zdravlje i životnu sredinu. Lokalna hrana predstavlja alternativu globalnom modelu hrane, prema kojem hrana često putuje na velike udaljenosti prije nego što stigne do potrošača.

Nasuprot brzoj hrani i užurbanom načinu života kojim živimo u gradovima, ovakav koncept teži očuvanju tradicionalne, regionalne kuhinje i podstiče uzgoj biljaka i životinja karakterističnih za lokalni ekosistem. Promoviše male lokalne preduzetnike i održivu hranu, fokusirajući se na kvalitet hrane, gastronomsko zadovoljstvo, uživanje u jelu i lagan tempo života.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, dorucak na terasi

Najkvalitetnija riba iz Drine i Tare

Divlja riba koja pliva slobodno u kristalno čistim rijekama i nije tovljena u uzgoju ujedno je i najzdravija i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Kod nas je možete jesti spremljenu na žaru ili tanjirači.

Potočna pastrmka

Sa hrskavom i slasnom koricom spolja, a sočnim i slanim mesom karakteristične svježine unutra, pastrmka je sofisticirani kulinarski specijalitet kojem niko ne može da odoli.

Pastrmka naseljava visinske salmonidne vode i odlikuje se crvenim tačkama i pjegama na tijelu. Bitni uslovi za njen život su veća brzina protoka i količina kisika u vodi i niža temperatura vode. Pastrmka pliva brzo i vješto, a tijelo joj je proporcijalno građeno. Idealna temperatura vode za potočnu pastrmku je do 10°C.

Lipljen

Lipljen je izuzetno ukusna slatkovodna riba sa širom donjom čeljusti, sitnom glavom i malim ustima. Može se naći u rijekama širom srednje i sjeverne Evrope, a planinske rijeke Bosne i Hercegovine pogotovo obiluju njome. Lipljen je po izgledu sličniji bijeloj ribi nego salmonidu. Živi isključivo u bistrim vodama plićeg šljunkovitog dna. Kad se lipljen uhvati, vrlo je borben, bježi u najjaču struju ili skače iz vode. Lipljen je osjetljiva riba, ali izvrstan plivač u najjačim vodenim strujama.

Karakterističan je po malim ustima i velikim grimiznim leđnim perajima, dok na leđima i bokovima ima male okrugle crne pjege. Naraste od kilogram do kilogram i po težine i četrdesetak centimetara dužine.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, vecera, pastrmka

Priganice

Priganice se služe u domaćinskim kućama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Mogu se jesti uz med i domaći džem, posute prah šećerom ili uz čokoladni krem, a izvrsne su i kao varijanta slanog doručka uz pršutu, ajvar, sir i kajmak.

Smjesa za priganice pravi se od brašna, vode, kvasca, soli i šećera, a čarobni sastojak ovog vazdušastog tijesta je i kašika rakije. Spolja su hrskave i iznutra meke, a peku se tako da ne upiju masnoću prilikom prženja.

Jela ispod sača

Jela ispod sača su jedna od najukusnijih zbog posebnog načina pripreme. Sač je veliki gusani, kovani, zemljani ili keramički poklopac poput plitkog zvona kojim se pokrivaju tijesta za hljeb i pite ili razna jela za pečenje, a preko kojeg se stavlja pepeo i ugalj. Jela pripremljena ispod sača ravnomjerno se 'skuvaju' tako da zadržavaju sočnost i omiljena su zbog bogatog ukusa.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, teletina ispod saca

Kakva jela ispod sača nudimo kod nas? U Rafting Centru Drina Tara na ovaj način spremamo raznovrsne pite (sa sirom, zeljem, krompirom, burek s mesom), pečenja, a naše domaćice čak i hljeb peku ispod sača. Svjež domaći raženi, ječmeni i hljeb od heljdinog brašna vas očekuje uz svaki od obroka. Jagnjeće, jareće i teleće pečenje kod nas imaju posebnu notu zbog toga što je stoka pasla na mirišljavim poljima punim raznih trava, a kad se još i pripremi ispod sača - to je dobitna kombinacija.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, hljeb ispod saca

Priprema pita ispod sača tradicionalna je u mnogim dijelovima Balkana. Ovim načinom pripreme, tečnost se sliva niz zidove posude i sokovi prirodno kruže. Sve to doprinosi posebnom šmeku koji hrana dobija, zadržava vlažnost i sočnost kao i sve zdrave sastojke u namirnicama, a hrana nije masna. Naše kuvarice razvijaju kore za pite kao u davna vrijemena, a poseban specijalitet koji se rijetko gdje može probati je i pita od mlade žare (koprive), a gostima je omiljena i mekana, topla i ukusna pita razljevuša.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, pita ispod saca

Kačamak (pura)

Kačamak (tur. kaçamak) je vrsta tradicionalnog jela koje se sprema od kukuruznog brašna, nalik na palentu. U raznim krajevima našeg regiona ima različite nazive - pura, mamaljiga i žganjci. U pitanju je veoma ukusna kaša koja se pravi po receptu naših baka i predstavlja zdrav i lagan seoski doručak. Priprema se od bijelog kukuruznog brašna i može se kombinovati sa sirom.

Sir, kiselo mlijeko i drugi mlječni proizvodi koji vas očekuju u restoranu Rafting Centra Drina Tara su pravi delikatesi koji se prave od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka posebnih ukusa koji dolaze od raznih trava kojima se životinje na ispaši hrane što im daje naročitu aromu.

Sarmice od zelja ili raštana sa mesom divljači

Sarme su tradicionalno grčko, tursko i srpsko jelo, vrlo popularno na Balkanu. U pitanju je omiljeno domaćinsko jelo oko kojeg se okupljamo na svadbama, slavama i slično, a pravi se od mješanog mljevenog mesa i riže umotanih u list kupusa i skuvano na šporetu ili u rerni sa komadićima suvog mesa i slaninice poslaganim između. Uglavnom se priprema od kiselog kupusa, dok se u pojedinim krajevima mješavina mljevenog mesa, luka i riže uvija u listove vinove loze.

Kod nas vas očekuje osvežavajući spoj kiselog kupusa ili zelja i mesa divljači, a poseban specijalitet su i sarmice od raštana ili raštike. Raštan je potomak divljeg kupusa – zeljasta biljka koja raste u primorju i na visoravnima i do 1800 m nadmorske visine.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, sarmice od rastana

Baklava

Baklava je slatki dezert koji vole i djeca i odrasli. Porijeklom je iz Turske pravi se od velikog broja naslaganih tankih kora. Ova orijentalna poslastica omiljeni je dio bosanske, srpske, crnogorske, bugarske, makedonske, grčke i turske kuhinje, a može biti nadevena mljevenim orasima, bademima, sjeckanim pistaćima, maslacem, suvim grožđem, uz dodatak limuna, cimeta i prelivom od veoma slatkog sirupa nalik na šerbet (šećer, voda, med, limun).

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, slatkisi na terasi

Za vegetarijance i vegane

Imamo za svakoga ponešto – za vegane, vegetarijance i ljubitelje povrća takođe nudimo veliki izbor ukusnih specijaliteta, pa tako i razna jela od zdravog organskog povrća gajenog na tradicionalan način. Potrebno je samo da prilikom bukiranja aranžmana naglasite na kojem ste režimu ishrane. Za ljubitelje gljiva tu su razne šumske pečurke iz ovog kraja poput vrganja, lisičarki, bukovača, rujnica, itd.

Ako bi trebalo da opišemo našu kuhinju u samo nekoliko riječi, bila bi to domaća hrana i specijaliteti, organska hrana i tradicionalna jela. Bilo da ste došli sami, sa prijateljima, rođacima, porodicom, ili u okviru team building aktivnosti sa kolegama, kad ogladnite nakon uzbudljivog raftinga Tarom i uveče uz društvo i dobar provod kraj vatre, ugostićemo vas pravom gozbom. Topla teleća čorbica, razni mezetluci kao što je suvo meso sušeno na poseban način, kajmak, pršut, domaći sir, slatke i slane đakonije i gurmanluci, a uz to rakije od šljive, kruške, loze, kvalitetna vina sa geografskim porijeklom i još mnogo toga što nismo nabrojali čeka vas u našem kampu na obali rijeke.

rafting centar drina tara, rafting tara, hrana na raftingu, na terasi

 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)

0 Komentara

Ostavite komentar