Glamping kod nas: luksuz i udobnost na odmoru u prirodi

Rafting Tara Glamping - luksuz i udobnost na odmoru u prirodi!
GLAMPING NE POSTOJI OD JUČE. GLAMPING JE ENGLESKA KOVANICA NASTALA SPAJANJEM RIJEČI GLAMOROUS (GLAMUROZNO) I CAMPING (KAMPOVANJE).

rafting centar drina-tara, glamping, rafting tara, bosnia, foca

Volite da boravite nekoliko dana u prirodi? Da uživate u dobrobitima svježeg vazduha, u prijatnom šumu planinske rijeke koji vas svako jutro budi i u šetnjama po šumskim stazama, ali niste ljubitelj spavanja u šatoru? Kampovanje bi za vas bilo sjajna avantura kada ne bi bilo insekata, iznenadne oluje i vjetra, šatora koji prokišnjava, kao i tvrde i neudobne podloge? Želite smještaj nadomak prirodnih ljepota tako da ne morate da žrtvujete svoj komfor? Deljenje toaleta i tuša sa ostalim kamperima baš i nije u opisu vašeg idealnog odmora? Ne možete bez struje i interneta?

Imamo dobre vijesti za vas – kampovanje je dobilo jedan novi, luksuzniji i udobniji oblik: glamping! U narednim redovima saznaćemo šta je to glamping, po čemu se razlikuje od tradicionalnog kampovanja, kakve uslove i prednosti pruža, te kakve su vam avanture na raspolaganju kada ste na glampingu.

Pristupačno, jednostavno i komforno

Za razliku od klasičnog kampovanja i podizanja šatora, glamping vam nudi direktan pristup prirodi, ali u uslovima “kao kod kuće.” Doslovno ste u šumi, pored rijeke, na plaži ili na planini, a osjećate se kao u hotelu sa pet zvezdica. Pogledajmo koje pogodnosti nudi glamping u poređenju sa kampovanjem na kakvo smo navikli do sada.

Smještaj

Za razliku od pakovanja i nošenja kamperske opreme, kao i montiranja šatora i postavljanja kampa u nadi da će vas vremenski uslovi poslužiti, glamping vam omogućava da dođete u smještaj koji je već pripremljen za vas. Obično podrazumijeva neki čvrsti objekat u kom se boravi a u kojem je obezbeđena struja i voda, kao i vrhunski higijenski uslovi.

Spavanje

Ovo je jedan od najubjedljivijih razloga zašto treba da isprobate glamping. Umjesto vreća za spavanje i improvizovanih dušeka i kamperskih kreveta, na glampingu vas očekuje udoban krevet s čistom posteljinom. Priznaćete, zvuči dobro – nema više hladne podloge koja vas žulja, već je tu meki dušek kao u najudobnijim apartmanima.

Kupatilo

Evo još jedne značajne razlike između običnog kampovanja i glampinga. Na kampovanju toalet ili ne postoji ili je u pitanju blok tuševa i WC-a koji je zajednički za cijeli kamp. Na glampingu to nije slučaj – ovaj vid smještaja podrazumijeva pravo kupatilo i sopstveni tuš sa toplom vodom, te potpunu privatnost.

Grijanje

Dok je na kampovanju jedini način da se zgrijemo sjedenje pored vatre, slojevito oblačenje i pokrivanje sa više deka i prekrivača, glamping nam daje potpuni komfor. Objekat za glamping u kojem se boravi ima grijanje koje itekako prija posle dana provedenog napolju.

Šatori i bungalovi u kojima je toplo i prijatno uglavnom su opremljeni i klima uređajem kojim se tokom vrelih ljetnih mjeseci možete rashladiti po potrebi. Naša planinska klima je najbolje 'sistem rashlađivanja' i ne zahtjeva dodatne klima uređaje. Nema sparnih dana tokom ljeta.

Restoran

Kuvanje na vatri na otvorenom ima svojih draži, ali iziskuje veću pripremu i zavisi od vremenskih uslova. Na glampingu vam je na raspolaganju još opcija – osim tradicionalne pripreme hrane na vatri, posjetiocima je obezbeđena npr. čajna kuhinja, aparat za kafu, opcija kuvanja na butanu ili šporetu na drva, ili tradicionalni specijaliteti ispod sača.

rafting centar drina-tara, glamping, terasa, rucak

Što je još bolje, u mnogim kampovima sa glamping konceptom postoji i restoran u kojem možete uživati u gastronomskim specijalitetima. Ova pogodnost posebno prija kada smo umorni i gladni nakon raznih aktivnosti u prirodi kao što je pješačenje, rafting, plivanje i sl. Nema ničeg ljepšeg od toga da kada se vratimo u kamp ne moramo da se trudimo oko spremanja hrane, već će je neko pripremiti za nas. Uz to, restoran je i udobno mjesto gdje se može popiti piće, družiti i uživati.

Kvalitetno provedeno vrijeme sa porodicom i prijateljima

Ovo je možda i najvažnija stavka: glamping će vam omogućiti da s ljudima koje volite provedete zaista kvalitetno vrijeme bez ikakvih ometanja. U udobnom smještaju i nevjerovatnoj prirodi koja vas okružuje, moći ćete na miru da se povežete sa porodicom i prijateljima uživajući u relaksaciji ili rekreaciji stvarajući sjećanja koja će se još dugo prepričavati.

Kada govorimo o rekreaciji i aktivnostima u prirodi, glamping je idealan za aktivni odmor. Pješačenje po prirodi, iznajmljivanje bicikla, električnog bicikla ili kvada, rafting, kanjoning, vinski turizam, izleti do okolnih vidikovaca, jezera i drugih prirodnih ljepota, adrenalinske igre kao što je AirSoft, sve su to outdoor akcije i ture koje vas očekuju.

U skladu sa životnom sredinom

Pored svih nabrojanih prednosti i udobnosti, treba znati i da je glamping ekološki vid putovanja i smještaja. Po čemu je glamping dobar za očuvanje životne sredine? Kućice i kolibe za glamping se najčešće prave od održivih materijala kao što je drvo, a uz to se ne narušava postojeći ekosistem. Često se za smještaj koriste i eko-kolibe, pastirske kućice ili napušteni vagoni, prikolice i sl. koji se ovom prilikom recikliraju za novu namenu što je takođe eco friendly.

Uz to, kada je u pitanju hrana, posjetiocima se nude lokalni proizvodi pa nema zagađenja usled pakovanja, transporta i sl. Nema velike emisije CO2 i drugih štetnih gasova sa efektom staklene bašte. Posjetioci ovakvih kampova imaju priliku da se povežu sa prirodom i budu osvješćeni po pitanju zaštite životne sredine.

Istorijat glampinga

Glamping ne postoji od juče. Ne, glamping nije pomodarstvo i nije samo luksuzni šator! Glamping je engleska kovanica nastala spajanjem riječi glamorous (glamurozno) i camping (kampovanje). Sam izraz je prvi put upotrijebljen 2005. u Engleskoj u značenju luksuznog kampovanja, a 2016. ulazi u Oksfordov rječnik.

Kada je i kako nastao glamping?

Ovaj koncept zapravo uopšte nije nov. Postoji priča da je još u XVI v. u Škotskoj, Earl Atholl pripremio pravo glamping iskustvo za kralja Džejmsa V i njegovu majku. Grof je tom prilikom kupio najluksuzniji šator i ukrasio ga predmetima iz svoje palate.

Ovakav tip putovanja i boravka u prirodi razvio se u Africi početkom XX vijeka, a praktikovali su ga bogati američki i evropski putnici. Oni ni na safariju nisu željeli da se odreknu udobnosti – meke postelje, privatnog kupatila i ukusnih obroka serviranih u skupocjenom posuđu. Raskošno opremljeni šatori bili su tipični i za Otomansko carstvo – nalik na pokretne palate spremne da dočekaju sultana. Prostrani i izdržljivi tradicionalni šatori-kuće po imenu jurte, rasprostranjene među nomadima širom Azije takođe su poslužile kao inspiracija za savremena glamping riješenja.

Kako izgleda glamping danas?

Od šatora sa krevetima, tepihom, lampama i lampionima, solarnim panelima i jacuzzi kadama do kućica na drvetu, koliba i karavana sa zavesama, baldahinima, noćnim stočićima i Wi-Fi signalom te verandama opremljenim baštenskim namještajem i ležaljkama, opcije širom svijeta nude različita glamping iskustva. Jedno je sigurno – glamping pokret je sve rasprostranjeniji, a ovaj vid unaprijeđenog i udobnog kampovanja sve je primamljiviji putnicima koji bježe od gradske vreve.

Glamping u Rafting Centru Drina-Tara

Ukoliko vam ovakva vrsta smještaja i boravka u prirodi zvuči primamljivo, kontaktirajte nas i napravićemo za vas rafting & glamping aranžman. Naš Rafting Centar Drina Tara raspolaže sa 120 bungalova sa oko 400 ležajeva gdje u netaknutom zelenilu pokraj planinskih rijeka Drine i Tare, možete uživati u spoju izuzetne udobnosti i nestvarno lijepe prirode prašume Perućice, kanjona rijeke Tare i nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor. Svi bungalovi su opremljeni drvenim krevetima, besprekorno čistom posteljinom, osvjetljenjem, utičnicama za struju i besplatnim Wi-Fi internetom, dok Lux bungalovi pored svega navedenog imaju i sopstveno kupatilo.

Kod nas vas preko dana očekuje potpuno nesvakidašnje iskustvo raftinga i drugih aktivnosti kao što su jeep safari, vožnja kvadova, hiking, kao i vrhunski kulinarski specijaliteti po tradicionalnoj recepturi sa našeg podneblja, a veče je rezervisano za nezaboravni provod na samoj obali rijeke.

rafting centar drina-tara, glamping, rafting-tara

Zaboravite na loše strane standardnog boravka u šatoru, jer smo kampovanje podigli na viši nivo! Uzimajući najbolje od oba sveta – luksuza hotelske sobe i boravka u srcu prirode, stvorili smo nezaboravno iskustvo u kojem će i najzahtjevniji kamperi uživati. Dobrodošli! ❤️
 
 
Podjelite ovaj tekst:
raftingtara
+381 64 420 1956 (SRB)